Mons Bert 21

Voka vraagt meer duidelijkheid over buitenlandse reizen

KORTRIJK - Voka West-Vlaanderen neemt nota van de beslissing van het Overlegcomité om niet-essentiële reizen tijdelijk te beperken en zo een verdere verspreiding van het virus in te dammen. De organisatie van West-Vlaamse werkgevers dringt er meteen ook sterk op om de juridische uitwerking van deze beperkingen te verduidelijken en om vrijstellingen toe te staan voor grensarbeid, buitenlandse contractoren en andere professionele verplaatsingen van en naar het buitenland. 

De tijdelijke ban op niet-essentiële reizen mag de essentiële, professionele activiteiten niet raken, vindt Voka, omdat onze West-Vlaamse economie nu eenmaal bijzonder afhankelijk is van export en buitenlandse arbeidskrachten. Zowel het Overlegcomité als de Europese Raad hebben het belang benadrukt van open grenzen voor gezondheidswerkers, internationaal transport, grensarbeiders en diverse essentiële zakenreizen.
“We begrijpen dat de virusvarianten met doortastende maatregelen moeten worden ingedamd en dat plezierreizen worden verboden”, stelt Bert Mons namens Voka West-Vlaanderen. “Maar professionele internationale verplaatsingen moeten wel ongehinderd en onverminderd kunnen blijven doorgaan. Het gaat om de bevoorrading van onze economie en om de uitwisseling van gespecialiseerde arbeidskrachten. Zij zijn essentieel om onze bedrijven en onze economie te doen draaien. We zijn verheugd dat het Overlegcomité hier vandaag rekening mee gehouden heeft.”

Voka West-Vlaanderen rekent erop dat grensarbeid mogelijk blijft zonder bijkomende administratieve lasten. Ook goederentransport moet ongehinderd en zonder vertragingen kunnen plaatsvinden. En gespecialiseerde arbeidskrachten en contractoren moeten zonder quarantaineperiode verder kunnen blijven reizen.

Quid met de reissector?

De ban op niet-essentiële reizen betekent voor de reissector opnieuw een zware klap. Krachtige en specifieke ondersteuningsmaatregelen zijn dan ook nodig om die sector overeind te houden. De loonkostensubsidie die de ministers van Volksgezondheid en Werk voorstellen, is alvast een goede maatregel. “De overheid komt tussen in de loonkosten van de werkgevers uit de reissector om de continuïteit te waarborgen én de werknemers krijgen de kans om opleidingen te volgen, dat alles zorgt voor een toekomstgerichte aanpak waar werkgevers en werknemers uit de sector wel bij varen”, vindt Bert Mons.

Tot slot is Voka West-Vlaanderen van mening dat bijzondere ondersteuningsmaatregelen voor de zwaarst getroffen sectoren nu meer dan ooit aan de orde zijn, naast de algemene ondersteuningsmaatregelen van de diverse overheden die verdergezet moeten worden. Want ondernemingen kampen nog steeds met een fors omzetverlies.