“In de meubelsector zijn er eindeloos veel mogelijkheden om duurzamer te ontwerpen. Zelfs met afgedankt textiel kan je prachtige decoratieve én functionele voorwerpen kan maken. De studenten zijn helemaal mee in ons circulair verhaal. Dat is veelbelovend voor de toekomst van Mechelen”, vertelt Marina De Bie, schepen voor Onderwijs en Duurzaamheid.
Zeven prototypes werden in campus Lucas Faydherbe voorgesteld aan een jury. Dit zijn de zeven ontwerpen in het kort:
- Layered: Een stoel opgebouwd uit een grote hoeveelheid aan gerecycleerde textiellapjes die met een inwendig metalen frame in vorm gebracht en stabiel gemaakt.
- SWAP: Een stoel opgebouwd uit ruilkledij (swapping). Voor de introductie werden vijf bekende Mechelaars aangetrokken om alvast hun afgedragen kledij af te staan.
- LOOP: Twee uiteenlopende meubelstukken, een tafel en een hangstoel, die hun basis vinden bij de einde-leven brandslangen van de brandweer en afgedragen jeans.
- Klerezooi: Een poef waarvan de basis wordt gevormd door kleren die men wil weggooien.
- RUG ’N ROLL: Een zit- en ligmeubel dat recht uit Scandinavië zou kunnen komen, multi-functioneel op basis van prisma en rolmat van textielrollen.
- Multi Mix Mat: Elke Mechelaar wordt aan het werk gezet in dit project met participatieve ambitie. Gezamenlijk wordt de kaart van groot Mechelen gebouwd op basis van een uitgetekend patroon van de stad.
- SOCKBLOCK: Een modulair zitmeubel op basis van weessokken.