West-Vlaanderen luchtfoto mooi 21

West-Vlaamse steden en gemeenten leggen beste rapport voor

BRUGGE - Aan de vooravond van de coronapandemie hadden de Vlaamse steden en gemeenten een gezonde financiële basis. Dat blijkt uit een analyse van de jaarrekeningen door advieskantoor BDO. Nochtans zagen ze hun werkkapitaal in 2019 gemiddeld per inwoner dalen naar 390 euro per inwoner. West-Vlaanderen heeft van alle Vlaamse provincies de grootste spaarpot per inwoner (588 euro). 

De steden en gemeenten in Vlaanderen waren aan de vooravond van de coronacrisis over het algemeen gezien financieel gezond, ondanks een lichte daling van hun werkkapitaal. Het werkkapitaal is het bedrag dat een gemeente over heeft om te spenderen nadat alle kosten zijn betaald. In 2017 hadden de Vlaamse steden per inwoner een spaarpot van gemiddeld 477 euro. In 2018 zakte dat bedrag naar 397 euro. En voor 2019 kwamen ze uit op een gemiddeld bedrag van 390 euro per persoon.

Samen hebben de Vlaamse steden en gemeenten een spaarpot van 2,548 miljard euro opgebouwd, een lichte daling in vergelijking met 2018. “De lokale besturen hebben een goede buffer en sommige gemeenten kunnen die nog versterken als ze zouden fusioneren”, zegt Bert Gijsels expert lokale besturen bij BDO. “Toch gaan ze dat goed moeten monitoren en opvolgen”.

West-Vlaanderen boven

BDO merkt dat er grote verschillen bestaan tussen de provincies. West-Vlaanderen heeft de grootste spaarpot per inwoner (588 euro). Daar is het bedrag per inwoner gestegen ten opzichte van het jaar ervoor. De steden en de gemeenten in de provincie Antwerpen zagen hun spaarpot afnemen naar 213 euro per persoon. Deze lichte afname is niet hoofdzakelijk slecht nieuws voor de financiële slagkracht van de lokale besturen, de trend is echter wel dalend. Het investeringsvolume is eveneens met 4% afgenomen (1,850 miljard in boekjaar 2018 tegenover 1,771 miljard in boekjaar 2019), maar niet alle budget werd opgebruikt. Voor de financiering van de investeringen zijn de gemeenten 1% meer uitstaande schulden aangegaan. Alles samen 6,425 miljard, of 984 euro per Vlaming.

Financiële buffer

BDO besluit uit de studie dat de financiële buffer die werd opgebouwd, goed van pas kan komen om in 2020 en 2021 de gevolgen van de coronacrisis aan te pakken. “De lokale besturen hebben wel degelijk een marge om een tegenslag te verwerken”, aldus nog Bert Gijsels. “In 2019 hadden ze een ruime budgettaire reserve. Toch gaan ze dat goed moeten monitoren. Er is wel het systeem van de tijdelijke werkloosheid en het overbruggingskrediet voor zelfstandigen, maar toch zullen ze door corona inkomsten mislopen omdat ze niet kunnen inschatten wat het effect op de (personen)belasting zal zijn. Bovendien zullen sommige steden en gemeenten extra geld moeten toestoppen aan hun OCMW.”