faling

Kwart minder faillissementen in rampjaar 2020

In de hele provincie Limburg werden er vorig jaar 24,56% minder bedrijven failliet verklaard dan in 2019. Dit is het laagste aantal in de laatste 10 jaar. De reden is vooral dat de steunmaatregelen van de overheid heel wat ondernemingen overeind hebben gehouden.

De telling door onderzoeksbureau Graydon komt uit op 367 faillissementen voor de afdeling Hasselt (-20,39%) en 235 voor de afdeling Tongeren (-30,27%). Dat zijn er in totaal maar liefst 196 minder dan in 2019, toen er van Covid-19 nog geen sprake was. Andere provincies kennen in verhouding een gelijkaardige daling, met uitschieters in Brussel en Luxemburg, waar het aantal faillissementen gehalveerd is.

Het zwaarst getroffen in vergelijking met vorig jaar waren de restaurants met volledige bediening, transportbedrijven en aannemers van woningbouw. Sectoren met veel minder faillissementen waren de cafés en bars, afhaalrestaurants, supermarkten en kappers.

Met de sluiting van meubelfabriek Recor, waarbij 217 banen verloren gingen, en Ecophos in Lummen (-41 jobs) staan er twee faillissementen uit Limburg in de top 50 van het grootste banenverlies.

Graydon heeft een verklaring voor de bijzonder lage cijfers, en waarschuwt voor de toekomst: “Onder normale omstandigheden hadden we verheugd kunnen zijn met deze statistieken”, zegt Eric Van den Broele, directeur Research & Development bij Graydon. “We hebben in de afgelopen tien jaar niet zulke lage faillissementscijfers mogen noteren. Helaas verbergen ze de bloedrode cijfers die heel veel ondernemers momenteel schrijven en een stilte voor de storm die helaas nog zal komen. De faillissementscijfers zeggen op dit moment dan ook niets over de reële economie.”

Storm
De huidige steunmaatregelen helpen vele bedrijven erdoor, maar niet alle. Van den Broele: “Onze modellen, de Graydon schokbestendigheidsscore in het bijzonder, tonen dat nog altijd 20 procent van de ondernemingen die voor de crisis gezond waren, nu in bijzonder zwaar weer verkeren, ondanks de steun. We verwachten dan ook een zich geleidelijk opbouwende faillissementenstorm eens het moratorium op faillissementen eindigt. Meer concreet worden de bedrijven die verplicht de deuren moeten sluiten, nog tot eind deze maand tijdelijk beschermd tegen inbeslagnames en faillissementen. Zonder verlenging zullen de cijfers heel snel de hoogte inschieten.”