starters

Recordaantal starters ondanks virus

De coronacrisis heeft de startende ondernemers in Limburg niet tegengehouden om een eigen zaak op te zetten. In 2020 werden er uiteindelijk 5% meer start-ups geteld dan in 2019. Een nieuw record.

Met 8.530 waren ze vorig jaar: het aantal nieuwe bedrijven in onze provincie. Een stijging van 5,18 %. Op het hoogtepunt van de eerste golf zakten de cijfers in elkaar, maar uitstel bleek geen afstel. Sinds juni ging het aantal starters opnieuw fors de hoogte in (met nog een dipje in november), om tot slot met een nieuw record te eindigen. “Limburg kent bovendien het hoogste groeipercentage van alle Vlaamse provincies”, weet Bart Lodewyckx van Unizo Limburg, dat samen met Graydon de cijfers analyseerde. “Het is vooral bewonderenswaardig dat er in de periode maart-april-mei, dus in volle crisistijd, toch nog 1.478 Limburgse kandidaat-ondernemers de moed bijeen raapten om hun zaak op te starten.”

De stap zetten naar een eigen zaak is een trend die al enkele jaren aanhoudt, en dus niet door corona is stilgevallen. Daarnaast hebben heel wat mensen door lockdowns en thuiswerk, werk gemaakt van hun droom om een eigen bedrijf op te richten. En tot slot zijn er werknemers die zonder job zijn gevallen en dus eerder uit noodzaak een start-up lanceren.

“Met een recordaantal starters, kijken we ook reikhalzend uit naar welke nieuwe ondernemer aan de haal gaat met de titel Starter van het Jaar 2020”, aldus nog Bart Lodewyckx. “Onze economie heeft doorlopend nood aan nieuwe starters met creatieve ideeën, die er volop voor willen gaan, en met hun toegevoegde waarde welvaart creëren. Om die boodschap kracht bij te zetten, en om een podium te geven aan inspirerende en aanstekelijke rolmodellen, verkiezen wij in februari voor de 7de maal op rij de Starter van het Jaar. Ondernemers die in 2020 de sprong waagden, kunnen zich tot 29 januari via onze website kandidaat stellen voor deze bijzonder mooie prijs.”