johann leten voka limburg

Limburg likt langzaam letsels na lockdown

In tegenstelling tot de periode na de eerste lockdown, toen de economie verbazend snel rechtkrabbelde, zal de hervatting deze keer een stuk trager verlopen. Dat voorspelt Voka Limburg aan de hand van de maandelijkse conjunctuurbarometer. Gelukkig houden de export en de bouwsector ons nog enigszins staande.

De parameters die een indicatie geven over de evolutie van de algemene conjunctuur, blazen koud en warm. Vooreerst is er een lichte daling in het aantal starters, maar blijven de aantallen zodanig hoog dat het record van 2019 nog kan verbroken worden. “We zien daar 3 redenen voor”, aldus Johann Leten. “Ten eerste is er de laatste jaren een stijgende populariteit in het starten van een eigen zaak. Dat is door corona niet stilgevallen. Ten tweede zijn veel mensen in de lockdown gaan beseffen dat het thuiswerk en de autonome organisatie van het werk hen wel bevalt. Daarom wagen ze de stap naar een eigen zaak. En ten derde zijn er, zoals in alle crisissen, ook een aantal starters uit noodzaak. Zij die hun job hebben verloren en zelf iets opstarten om een inkomen te genereren.”

Positief nieuws komt er van de export, die erg goed standhoudt. “Al maakt de onzekerheid over de Brexit verdere voorspellingen moeilijk”, stelt Leten. Een andere sterkhouder van de Limburgse economie blijkt de bouwsector te zijn. “Alle indicatoren staan op groen, zowel de residentiële als niet-residentiële bouw, en dit zowel voor nieuwbouw als voor renovatie”, weet Ellen Olislagers, Chief Economist van Voka Limburg.

Helaas zijn er ook heel wat negatieve signalen. “Te beginnen bij de automotive-sector, waar het aantal inschrijvingen beduidend lager ligt dan normaal. Dezelfde negatieve trend doet zich voor op de arbeidsmarkt. Niet alleen stijgt de werkloosheid, wat abnormaal is in deze tijd van het jaar, ook het aantal vacatures vertoont een grotere krimp dan anders.”

Rechtsomkeer voor Essers
Johann Leten besluit: “We zien verrassend genoeg een grotere economische onzekerheid na de tweede coronagolf. De vertraging was minder groot dan bij de eerste lockdown, dus dachten we dat we er snel bovenop zouden geraken. Helaas blijkt dat we nu maar met mondjesmaat aan het herstel kunnen beginnen. Dat maakt de aanpak van de overheid om de relance op te zetten, nog belangrijker. Zo moeten mensen met essentiële functies in het bedrijfsleven niet achteruit worden geschoven bij de vaccinaties. En de ‘vergeten’ sectoren als horeca en events, moeten absoluut een plaats krijgen in de inspanningen om zo snel mogelijk naar het nieuwe normaal te gaan.” Tot slot verwijst Leten nog even naar de nakende Brexit. “De problemen die zich nu voordoen, zijn al gigantisch. Zo moest een containerschip van H.Essers al terugkeren omdat er geen plaats meer was om te lossen in Dover. Zelfs als er toch een akkoord komt, zal vanaf 1 januari de handel met het VK totaal anders zijn. Een bijkomende ‘klop’ op de conjunctuur, die we kunnen missen als kiespijn…”