casa

Reddingsplan voor Casa goedgekeurd

OLEN/TURNHOUT – De ondernemingsrechtbank van Turnhout heeft zijn goedkeuring gegeven voor het reorganisatieplan van Casa. Eerder stemden ook de schuldeisers hiermee al in. De interieur- en decoratieketen vroeg in juni van dit jaar bescherming aan tegen zijn schuldeisers.

Casa, dat in België zo’n 70 winkels heeft, maakt al enkele jaren verlies en gaat gebukt onder een hoge schuldenlast. In 2017 werd het startschot gegeven voor het strategisch plan 20.20, om het bedrijf weer een toekomst te geven. Er kwam onder meer een nieuw distributiecentrum in Olen, een nieuw winkelconcept en de keten maakte werk van een volwaardige omnichannelstrategie.

Een jaar respijt

Het reorganisatieplan dat de rechtbank nu heeft goedgekeurd, houdt in dat alle schuldeisers in uiterlijk een jaar hun geld zullen krijgen, schrijft De Standaard. De leveranciers zouden voor 90% worden terugbetaald, terwijl de intragroepsvennootschappen slechts 40% zouden ontvangen.

Corona-terugval

Casa is al verscheidene jaren eigendom van de Nederlandse familie Blokker. Die zette begin dit nog 69,5 miljoen euro schulden om in kapitaal. Daarmee wilde d eiegenaarsfamilie het bedrijf niet alleen een gezondere basis geven,  het was ook een signaal naar de leveranciers. Op dat moment leek het ergste achter de rug, want de omzet lag 10% hoger dan tijdens dezelfde periode een jaar eerder.

Maar het uitbreken van de coronacrisis betekende weer een nieuwe forse tegenvaller voor Casa. Net voor de zomer diende de onderneming een verzoekschrift tot gerechtelijke reorganisatie in. Dat plan is nu dus goedgekeurd.

Vertrouwen

CEO Giane Van Landuyt is tevreden om de “zwarte bladzijde” in de geschiedenis van Casa te kunnen omslaan en kijkt de toekomst met vertrouwen tegemoet. “Het doorzettingsvermogen en de veerkracht van onze medewerkers in België en over de 8 landen waar we actief zijn, heeft er na de eerste lockdown mede voor gezorgd dat wij een deel van het opgelopen omzetverlies hebben kunnen recupereren.”

Alles samen werken er zo’n  3.100 mensen bij Casa, dat ongeveer 500 winkels heeft in elf landen.