Corona virus reizen

VKW: “Geen quarantaine na werk in rode zone”

Vanaf 18 december dienen personen die terugkeren uit een ‘rode zone’ weer verplicht in quarantaine te gaan, zo besliste het Overlegcomité. Een maatregel die bedoeld is om toeristische reizen naar het buitenland in de komende periode sterker te ontmoedigen. "Maar aan de zware en directe economische impact op onze bedrijven is totaal niet gedacht", klaagt VKW Limburg. "Mensen die om dringende professionele redenen in het buitenland moeten zijn, bijvoorbeeld om bouwwerken uit te voeren of machines te herstellen, moeten een uitzondering krijgen op de quarantaineplicht."

Tal van bedrijven hebben werknemers die meerdere dagen of zelfs weken actief zijn op projecten of werven in het buitenland. Zij komen nog meer in de problemen door de wijziging van de nieuwe quarantaine-richtlijnen. Want wie bijvoorbeeld een project moet opleveren in Berlijn of Parijs, is gebonden aan de ophokplicht. Even in het weekend terugkeren naar de familie in Limburg, is eveneens uitgesloten. VKW Limburg is ‘not amused’.

“Alsof bedrijven die in het buitenland actief zijn vandaag al niet hindernissen genoeg ervaren door Covid-19”, stelt Ruben Lemmens. “Komt er deze aanpassing van de regels nog eens bovenop. Wij begrijpen dat men met de verstrenging probeert om skireizen en andere toeristische uitstappen tijdens de kerstvakantie en het wintersportseizoen te ontmoedigen. Maar dat men daarbij geen rekening houdt met de ‘collateral damage’ voor onze bedrijven, is onbegrijpelijk. Dit ondoordacht beleid kunnen we in deze omstandigheden missen als de pest.”

“Begrijp ons niet verkeerd, wij zijn niet tegen de herinvoering van de quarantaineplicht. Alleen vragen we dat de vorige regeling, waarbij quarantaine niet verplicht was, wordt aangehouden voor essentiële professionele verplaatsingen. Het kan toch perfect dat voor deze mensen geval per geval wordt bekeken of quarantaine nodig is, afhankelijk van de informatie die ze invullen op het Passenger Locator Form (PLF)? Zo is het nu, tot 18 december, en dat werkt heel goed. Voor professionele opdrachten in het buitenland zou die regeling perfect kunnen worden verdergezet. Laat het gezond verstand nu eens zegevieren!”