De telefoon van burgemeester Koen Van den Heuvel staat roodgloeiend. “Al meer dan een week rijden internationale cameraploegen af en aan. Ik sprak met journalisten uit Frankrijk, Spanje, Slovakije, Estland, Georgië, … Allemaal willen ze meer weten over die Belgische gemeente waar het Pfizer-vaccin tegen corona gemaakt wordt. Vaak zeggen ze: ‘jullie dorp gaat de wereld redden’. Daar mogen we trots op zijn.”
Strategische ligging
Hoe komt het dat het coronavaccin uitgerekend in Puurs-Sint-Amands gemaakt wordt? “In de jaren ’50 en ’60 werd de N16 aangelegd. Onze gemeente ligt zowat in het midden van die verbindingsweg, waardoor je snel in de haven van Antwerpen en de luchthaven van Zaventem staat. Die strategische ligging overtuigde de Amerikaanse farmareus Upjohn in de jaren ‘60 om hier een fabriek neer te planten. Begin deze eeuw werd Upjohn dan overkocht door Pfizer.”
Geroemde werklust
Pfizer mag dan wel Amerikaans zijn, aan het coronavaccin werken veel Puurs-Sint-Amandsenaren mee. “Van de 3000 werknemers in de Puurse Pfizer-vestiging woont 51 procent in een straal van 10 kilometer. Veel inwoners zetten zich dus al maanden in om de coronapandemie een halt toe te roepen. Pfizer Puurs staat om die werklust en hoge kwaliteit bekend tot in New York, waar het Pfizer-hoofdkwartier is.”
Eerste inenting is gebeurd
Bij Pfizer zijn al heel wat dosissen van het coronavaccin gemaakt. En de eerste inenting is een feit: de negentigjarige Margaret uit Noord-Ierland kreeg gisteren als allereerste het vaccin. Ook de Belgische overheid bestelde vijf miljoen exemplaren van het Pfizer-vaccin. Heel wat landgenoten zullen dus in 2021 dit product van eigen bodem toegediend krijgen.