Cloostermans+PRESS

Siemens en co ontwikkelen pientere verpakkingsmachine

HUIZINGEN/HAMME - Siemens, met een vestiging in Huizingen, heeft in samenwerking met het Oost-Vlaamse bedrijf Cloostermans, fabrikant van machines op maat met klanten wereldwijd, een modulair concept ontwikkeld die zich met behulp van artificiële intelligentie (AI) kan herprogrammeren en herconfigureren om zo alle types producten en verpakkingen aan te kunnen.

Deze primeur stelt producenten van consumentengoederen in staat om sneller te schakelen tussen verschillende producties en zo de efficiëntie te verhogen, zonder in te boeten op betrouwbaarheid. Op die manier kunnen ze beter beantwoorden aan de groeiende vraag naar maatwerk, wisselende markttrends en de zin voor variatie van de consument. Dit gegeven wordt een steeds groter wordende uitdaging omdat in productieomgevingen het overschakelen van de ene verpakking of het ene product naar het andere, vaak weken in beslag neemt, wat leidt tot efficiëntieverlies en een langere time-to-market. De nood aan meer intelligentie in dit proces dringt zich op.

Mens en strategische taken 

AI maakt de volgende stap op vlak van product- en productieontwerp mogelijk. ”AI helpt bedrijven om efficiënter om te springen met softwaretools, geavanceerdere ontwerpen te maken en workflows te optimaliseren”, vertelt Eddy Nelis, Senior Vice President Digital Industries bij Siemens. “Maar ook wat betreft intelligente industriële automatisering zorgt AI voor nieuwe doorbraken. Door de kracht van AI kunnen taken, die een betere perceptie van de omgeving en diepere kennis vereisen en daarom tot voor kort alleen door de mens konden worden uitgevoerd, nu steeds vaker aan machines worden toegewezen. Hierdoor kunnen de operatoren en technici zich meer toeleggen op meer strategische taken”.

Robots en camera’s

Het AI-concept van Cloostermans en Siemens werkt volledig autonoom en herconfigureert zichzelf voor elke nieuwe toepassing op basis van een digitaal model. Robots en camera’s vervangen de handen en ogen van de mens en AI stuurt elke beweging aan. “De Siemens Simatic S7-1500 TM-NPU (neural processing unit) analyseert de beelden van camera’s aan de machine en herkent de exacte positie en oriëntatie van alle objecten. De TM-MFP-technologie berekent vervolgens met behulp van AI-algoritmes de meest optimale bewegingen van de robotarmen voor het oppakken en plaatsen van de producten in de verpakkingen”, vertelt Eddy Nelis nog.