BeerSelect is opgericht door drie jonge Gentse twintigers met een passie voor bier. Vorig jaar openden ze een eigen brouwerij, meteen de grootste van Gent. Lokale microbrouwers kunnen er hun eigen craft beer laten brouwen. Een paar van die ambachtelijke bieren deden afgelopen week mee aan de Brussels Beer Challenge, een internationale bierwedstrijd waar 1.600 bieren uit de hele wereld mee naar de medailles dingen. Liefst drie bieren uit de brouwerij van BeerSelect haalden het podium:
- Bienne, zilver in de categorie Specialty Beer IGA: een uniek wijnbier, een blend van het hoppige, blonde bier Stanneman Blond en een heerlijke Spaanse rosé.
- Straf Gouden Boelsbier (Peter Boels), brons in de categorie ‘Herb & Spice’: een mooie dosis gember in een heerlijk blond bier resulteert in een kruidigheid die perfect in balans is.
- Wallabierke (Bart Callaert), brons in de categorie ‘Honey Beer’: heerlijk natuurlijk goud, hiermee tevens het beste Belgische Honingbier op de Brussels Beer Challenge.
European Beer Challenge
Ook op de European Beer Challenge in Londen vielen twee bieren gebrouwen in de brouwerij van BeerSelect in de prijzen. Tijdens de European Beer Challenge-jury wordt elk product onderworpen aan een rigoureus blind proefproces waardoor nieuwkomers eerlijk kunnen concurreren met de belangrijkste merken ter wereld. Zowel ‘Tipsy’ van de Gebroeders Hermans als ‘Tripel I Like’ van Beer I Like kaapten er een gouden medaille weg.
“We vinden het fantastisch dat onze brouwers in de prijzen vallen”, zegt Wout Meuleman, een van de drie oprichters van BeerSelect. “Je proéft de passie en het plezier als je hun bier drinkt. Het is fijn dat een internationale jury van echte bierkenners die ambachtelijke smaakinnovatie de erkenning geeft die ze verdient.”
Streven naar brouwtechnische perfectie
Pilsbieren verliezen marktaandeel, en craft bier wordt steeds populairder. Zo populair dat de vele honderden brouwers die België rijk is de vraag vaak niet meer kunnen bijhouden. In de splinternieuwe Gentse brouwerij van BeerSelect kunnen ze een paar duizend liter van hun bier brouwen, op een kwalitatieve en hoogstaande manier die hun recepten alle eer aandoet.
“Onze brouwerij is uitgerust met de modernste brouwtechnologie, ze kan perfect verschillende soorten craftbieren produceren”, legt Meuleman uit. “Onze brouwers kunnen elk recept nauwgezet brouwen. Maar we helpen brouwers ook om nieuwe recepten te ontwikkelen of om bestaande recepten te verfijnen. De lat ligt hoog: geen enkel bier verlaat de brouwerij voor het onderworpen is aan een uitgebreide objectieve analyse. Brouwers weten ondertussen dat hun baby – hun bier – bij ons in veilige handen is.”
Eén jaar, 2 miljoen flesjes bier
De brouwerij van BeerSelect draait op volle toeren. Het voorbije jaar werden er bijna 2 miljoen flesjes bier gebrouwen, samen goed voor zo’n 600.000 liter. Een bijzonder geslaagd eerste jaar, met de drie medailles op de Brussels Beer Challenge en twee op de European Beer Challenge als orgelpunt. “Maar we zullen pas echt tevreden zijn als de horeca weer veilig open kan. De cafés hebben een onmisbare plaats in onze biercultuur. Brouwers en cafés kunnen niet zonder elkaar, ze hebben elkaar nodig. We zijn blij dat we de brouwers op onze manier kunnen ondersteunen, maar ons hart bloedt bij het zien van al die gesloten cafés. Nergens smaakt bier beter.”