In totaal wordt via LEADER 1.421.730 euro geïnvesteerd in het versterken van het platteland in de provincie Antwerpen. “De goedgekeurde projecten zijn heel divers,” verklaart Kathleen Helsen, die als gedeputeerde voor Plattelandsbeleid ook voorzitter is van LEADER Provincie Antwerpen. “Agrarisch erfgoed, plattelandsarmoede, landbouweducatie, zorg op de boerderij, waterkwaliteit, verkeersveiligheid op landbouwwegen, werken met kwetsbare jongeren, … het komt allemaal aan bod. De rode draad die al deze projecten verbindt, is dat ze allemaal van onderuit zijn gegroeid, dat ze innovatief zijn, samenwerking centraal stellen en dat de hele samenleving er beter van wordt.”
Lokale verankering
De provincie Antwerpen telt 3 LEADER-gebieden, waar in totaal 31 gemeenten deel van uitmaken. In deze gemeenten kunnen overheden, organisaties, verenigingen en ondernemers projecten indienen die het platteland in de regio versterken. In elk LEADERgebied beslist een plaatselijke groep mensen uit de eigen streek over de toelagen die in hun regio worden toegekend.De 23 projecten die recent zijn goedgekeurd, kunnen allemaal op 1 januari 2021 van start gaan.
De projecten
LEADER KEMPEN ZUID laat landbouwers samen met de Bodemkundige Dienst van België onderzoek doen naar een gezonde bodem, investeert in de revalidatie van oncologische patiënten in land- en tuinbouwbedrijven, zorgt ervoor dat de molens van Geel Ten Aard en Gierle straks op een professionele manier het verhaal van graan tot brood kunnen vertellen, helpt kwetsbare jongeren aan een schoolvervangende dagbesteding met water en vissen, laat middelbare scholieren een leerboerderij op een hoger niveau tillen én verzoent landbouw en natuur door gezamenlijk landschapsbeheer.
LEADER KEMPEN OOST pakt de verkeersveiligheid op landbouwwegen aan, laat een typisch Kempense schuur heropbouwen, plaatst eyecatchers in de velden om het rurale karakter van de streek te accentueren, laat kwetsbare burgers mee participeren aan de ontwikkeling van hun buurt, ontwikkelt een educatief pakket over natuur en landbouw voor kinderen van 8 tot 10 jaar én werkt een innovatief zorgtraject uit dat zich focust op het psychisch welzijn van jongeren op het platteland.
LEADER MARKAANTE KEMPEN PLUS ontwikkelt een identiek zorgtraject rond het psychisch welzijn van plattelandsjongeren, ondersteunt twee projecten rond agrarisch erfgoed, bouwt landschapsobservatiepunten, legt in Wortel-Kolonie een belevingstuin aan voor de bewoners van een zorginstelling, zet in op de waterkwaliteit in het afstroomgebied van het Merkske, laat in Wuustwezel de Vallei van de Kleine Beek opwaarderen, probeert kwetsbare inwoners en gewone burgers samen aan het tuinieren te krijgen, ontwikkelt landbouweducatie rond de varkenshouderij én bouwt een buurtpunt uit in een sociale woonwijk.