1b-restaurant-eten-Unsplash-nw-juist

Dit zijn de beste Oost-Vlaamse restaurants volgens Gault & Millau

Maandagmiddag werd onder grote aandacht van de horecasector de 18de editie van de Gault&Millau Gids virtueel voorgesteld. De anonieme inspecteurs van de gids hebben ook in dit moeilijke jaar in België meer dan 1270 restaurants gerecenseerd, waaronder ook meer dan 100 nieuwe adressen. CEO Marc Declerck geeft daarbij aan dat de beslissing om dit jaar met een gids uit te komen in maart-april niet evident leek. Maar naarmate de tijd vorderde groeide de overtuiging dat de juiste keuze gemaakt werd. Met de uitgave van deze gids wenst Gault&Millau de sector meer dan ooit de aandacht te geven die ze verdient, en de restaurateurs en gasten een perspectief te bieden op de toekomst.

De titel van Chef van het Jaar 2021 gaat dit jaar naar Christophe Pauly van Le Coq aux Champs in Soheit-Tinlot. Ook de Oost-Vlaamse restaurant scoren opnieuw goed, met uiteraard Hof van Cleve uit Kruisel nog steeds als absolute favoriet met een score van 19,5.  De andere toppers zijn Restaurant Horseele, Vrijmoed, OAK en Souvenir, alledrie in Gent gevestigd. Benoit en Bernard Dewitte, ’t Aards Paradijs, ’t Korennaer en Kasteel van Laarne maken de top 10 in onze provincie compleet.

Oost-Vlaamse stijgers zijn Il Mezzogiorno in Gent en De Eenhoorn in Bazel. Beide restaurants kregen een puntje bij en stijgen van 12 naar 13. Ook werden er heel wat thematische laureaten bekroond. Zo werd Tom Ieven (Hof van Cleve – Kruisem) bekroond tot Sommelier van het Jaar. De ‘prijs & plezierverhouding’ van het Jaar ging naar de Gentse ramenbar Rizoom.

Ten slotte groeit ook het Cahier POP, dat drie jaar geleden werd opgestart en de beste ‘gourmet street & fast food’ adressen verzamelt, snel. Het telt nu reeds meer dan 380 laagdrempelige, meer casual adressen waar het leuk en lekker ongedwongen tafelen is. Dit betekent opnieuw een honderdtal nieuwe adressen. Ontdek de volledige unieke verzameling  op: https://be.gaultmillau.com/collections/pop.

100 nieuwe adressen

De gastronomische gids telt in dit bijzonder jaar eveneens meer dan 100 nieuwe gastronomische adressen. Nieuwkomers in Oost-Vlaanderen zijn Sense in Waasmunster (15), Libertine in Erpe (13,5), Nonam en Rizoom in Gent (beide 13,5), het Gentse Lys d’or (13), Alexandre in Herzele (13), Restaurant VAS te Beveren-Waas (12), The Phlox in Brakel (12), Corboo te Destelbergen (12), Lof in Gent (12) en De Koolputten in Waasmunster (12).

CEO Marc Declerck wijst er niet zonder trots op dat Gault&Millau met 28.500 verkochte exemplaren in de voorverkoop met een grote voorsprong de Belgisch-Luxemburgse leider van de sector blijft. “We danken eens te meer alle trouwe partners die ons gesteund hebben en ook het voltallige Gault&Millau Team dat zich heeft aangepast aan de bijzondere omstandigheden, en ervoor gezorgd hebben dat we deze gids konden realiseren”, aldus Declerck. “Eens de restaurants weer opengaan, zal de gids een onmisbare leidraad zijn voor wie restaurants wil ontdekken of herontdekken.”

De Gault&Millau Belux gids 2021 ligt vanaf midden deze week in de boekhandel en kost nog steeds 29 euro. Hij kan ook worden besteld op de website shop.gaultmillau.be. Op de website www.gaultmillau.be, die aangevuld blijft met een gratis app, kan men aan de hand van diverse criteria restaurants opzoeken.