Crisis conjunctuur small

VOKA: “Terugval van 400 miljoen voor economie in Mechelen-Kempen”

MECHELEN - Door de tweede lockdown krijgt de economie in Mechelen en Kempen opnieuw een zware klap. Nieuwe ramingen van Voka tonen aan dat er een terugval komt van 4,5% van het bruto binnenlands product.

“Voor de regio Mechelen en Kempen gaat het om een terugval van 400 miljoen euro ten opzichte van het derde kwartaal. We zitten officieel in een ‘W-curve’, zoals een jojo. Dit moeten we stoppen. We hebben daarom dringend een totaalaanpak nodig: een heldere vaccinatiestrategie én een krachtdadig beleid voor het testen, tracken en tracen”, zegt Tom Laveren, gedelegeerd bestuurder van Voka – KvK Mechelen-Kempen.

In deze nieuwste enquête werden 101 ondernemingen in de regio bevraagd. 75 procent van de ondernemers geeft aan dat ze omzetverlies hebben. En één op de tien bedrijven heeft maar tot het einde van het jaar voldoende middelen om bijvoorbeeld de huur, belastingen of RSZ te betalen.

“Voor de regio Mechelen en Kempen komt dat neer op een terugval van 400 miljoen euro, ten opzichte van het derde kwartaal. Het gaat om producten en diensten die alle bedrijven samen niet kunnen leveren en verkopen. Het zal ook een pak lager liggen dan het vierde kwartaal van vorig jaar. Het vierde kwartaal is traditioneel het beste van het hele jaar”, zegt Tom Laveren, gedelegeerd bestuurder van Voka – KvK Mechelen-Kempen.

Voka – KvK Mechelen-Kempen schuift drie actiepunten naar voor. Om koste wat het kost een derde golf te vermijden. “Prioritair blijft een performant test-, track- en tracebeleid. We werken daar al maanden aan maar dit staat nog altijd niet op punt en het systeem blijft hiaten vertonen”, zegt Laveren.

“We hebben deze week hoopvol nieuws gekregen van Pfizer, het bedrijf dat vanuit onze regio hard meewerkt aan dé oplossing voor dit mondiale probleem. Maar we moeten nu snel een plan uittekenen om de logistiek, distributie en toediening van vaccins te stroomlijnen. We moeten voor eens en voor altijd met dit virus en haar grip op onze maatschappij en economie afrekenen”, zegt Laveren. “De voorbije weken werden er heel wat goede maatregelen genomen voor de korte termijn, maar nu is het noodzakelijk om een plan te hebben voor heel 2021 en hierover helder te communiceren.”