Nasal swabs_Pallet_Swabs_Tube_UnMasked

Eindelijk beschikbaar: de minder pijnlijke COVID-19-test

AALTER - Belgisch bedrijf Ziggzagg lanceert een gebruiksvriendelijke neuswisser waardoor patiënten veel minder pijn ervaren tijdens het afnemen van een COVID-19-test. Het bedrijf uit het Oost-Vlaamse Aalter produceert momenteel 600.000 van deze gecertificeerde neuswissers per maand. “En die capaciteit kunnen we nog verdubbelen. Zo zorgen we er mee voor dat België tegen eind dit jaar aan de dagelijkse capaciteit van 100.000 testen kan geraken”, zegt CEO Stijn Paridaens.

Traditionele neuswissers of swabs hebben een ruwer uiteinde. Als het in de neusholte wordt gebracht voelt het daardoor vaak pijnlijker aan, terwijl dat eigenlijk niet hoeft. “Dat komt omdat de anatomie van de neusholte bij mensen verschilt. Vooral als je geen rechtlijnig neuskanaal hebt kan het pijnlijk worden”, zegt COO Michaël Vandezande. “Zelf heb ik een ongewoon neuskanaal en onderging ik ook al een COVID-19-test met een gewone neusswab. Geen prettige gebeurtenis!”

De neuswissers van Ziggzagg, herkenbaar door hun zwarte kleur, verschillen van de gewone swabs. “Het grote verschil zit in het specifieke design. Bij ons is de top afgerond met daaronder een spiraalvorm die een staal afneemt. De flexibele neusswab beweegt gemakkelijk mee met de vorm van jouw neuskanaal. Het voelt veel comfortabeler”, legt Vandezande uit. Bovendien is het voor degene die het staal afneemt ook veiliger dan keelswabs. Die laatste categorie wekt hoest op, waardoor er meer besmette partikels in de lucht komen. Neustesten zijn bovendien veel accurater dan de speekseltesten, en blijft volgens de zorgsector de standaard testmethode. “Bij Sciensano geven ze aan dat onze testen ook interessant zijn nà deze pandemie, om te testen op andere virale infecties.”

CE-markering

De swabs van Ziggzagg kregen eerst een validatie in de VS en doorliepen daarna ook de CE-certificatieprocedure in Europa. “Er gebeurden klinische testen door Harvard University, waarop onze swabs goed scoorden op vlak van sensitiviteit, effectiviteit en comfort. Uit de testen bleek dat je evenveel weefsel kan afnemen als bij een gewone swab”, legt Paridaens uit. De prijs evenaart die van de gewone neuswissers en de steriele, individuele verpakking verzekert de hygiëne. Naast de swabs kan Ziggzagg ook voldoen aan de tekorten van reagentia. Ziekenhuizen en labo’s kunnen een volledige testkit met reagentia en proefbuisjes aanvragen.

Made in Belgium

Dat deze 3D-geprinte swabs in België worden geproduceerd is een groot voordeel. Ziggzagg is het enige Belgische bedrijf dat gekwalificeerde neusswabs maakt en het enige Europese bedrijf dat neusswabs op basis van 3D-printing op de Europese markt brengt. “In onzekere importtijden zijn we zo zeker dat we in België altijd aan kwalitatieve neuswissers kunnen geraken”, zegt Vandezande.

De afgelopen maanden bracht Ziggzagg al 500.000 swabs op de Belgische gezondheidsmarkt, onder toeziend oog van het FAGG en de FOD Volksgezondheid. Momenteel zit de maandelijkse productie op 600.000 neuswissers per maand, en die kan binnen de 14 dagen opgeschaald worden naar 1,2 miljoen maandelijkse swabs. Mede daardoor kan ons land de doelstelling van 100.000 testen per dag halen.

Testen op de werkvloer

Ziggzagg bekijkt momenteel met werkgeversorganisaties of er meer getest kan worden in bedrijven. Daar is veel vraag naar. “We willen een voortrekkersrol innemen om de infecties op de werkvloer in te dijken. Door een nieuw testcircuit op te zetten kunnen we zo huisartsen ontlasten.”

Ziggzagg lanceerde eerder al een careband, om irritaties aan de oren door het dragen van een mondmasker tegen te gaan. En in het voorjaar ontwikkelde het bedrijf broodnodige connectoren voor beademingstoestellen in de ziekenhuizen. “We kijken puur naar de noden in de markt, en hoe we daar oplossing voor kunnen bieden”, vertelt Paridaens.