Hiele pistolet

Willem Hiele verwoordt perfect het gevoel dat leeft in de horeca

KOKSIJDE – Bij de Koksijdse meesterkok Willem Hiele (38), van het gelijknamige sterrenrestaurant, is de moed in de schoenen gezonken, nu de horeca opnieuw de deuren moet sluiten. Hij verwoordt perfect wat de hele sector voelt. “Terwijl je in bepaalde winkelstraten, zoals in de Gentse Veldstraat op de koppen kon lopen het voorbije weekend, moeten wij de deuren sluiten”, zegt Hille. “Dat voelt onrechtvaardig aan.”

Hille praat zijn onvrede en frustratie van zich af in de media, in casu in de krant De Morgen. Hij zegt dat het even tijd zal vergen om hiervan te bekomen, en dat geldt ook voor alle collega’s. “De volksgezondheid staat voorop, dat moge duidelijk zijn”, zegt Hiele. “Dit wordt echter maand vier zonder omzet, ook al was de voorbije zomer niet slecht. We hebben zwaar geïnvesteerd en we werken vaak tot 18 uur per dag. 2020 had het jaar moeten worden waarbij we de vruchten wilden plukken van al onze inspanningen. Ik probeer positief te blijven, maar voel me nu moedeloos.”

Bij Willem Hiele, gelegen in de fietsstraat die Oostduinkerke Dorp met Koksijde Dorp verbindt, werken liefst 12 mensen om het restaurant dagelijks running en up te houden. “Die jongens zijn enorm aangeslagen want ze willen vooral werken”, laat Hiele nog weten. “Zelf weet ik ook niet wat ik met hen moet. Het lastigste is nog het gebrek aan perspectief. Afhaalmaaltijden? Dat brengt nauwelijks iets op. En een mens vraagt zich ook af: hoe lang gaat dit nog duren? Ach, ik wil nu even niet nadenken.”