Loosveldt Wally

Oost-Vlaamse ondernemer Wally Loosveldt koopt Sint-Rochuskerk in Kortrijk

KORTRIJK – Daags nadat de bisschop van West-Vlaanderen de ontkerkingsakte heeft ondertekend, werd door de stad Kortrijk de nieuwe eigenaar bekend gemaakt van de Sint-Rochuskerk. Wally Loosveldt uit Zulte, van het gelijknamige familiebedrijf en wereldspeler in de productie van beelden, koopt de wel bekende kerk alsook het aanpalend huis aan de rand van de Doorniksewijk voor het ronde bedrag van 500.000 euro. De Sint-Rochuskerk werd gebouwd tussen 1880 en 1890, en zal door de nieuwe eigenaar worden gebruikt voor het etaleren van zijn ruime privé collecte aan kunstwerken.

Loosveldt heeft zijn thuisbasis in Zulte en is leverancier van hoog kwalitatieve tuindecoratie, tuinbeelden, tuinvazen, fonteinen en ornamenten. Het familiebedrijf in de derde generatie heeft al 55 jaar op de teller staan en exporteert zijn aanbod in brons, marmer, gietijzer of handgekapte natuursteen, ook over de hele wereld. De catalogus laat tot 3.000 modellen met eigen creaties zien, maar er wordt ook op vraag van de klant gewerkt. Van zijn professionele activiteit naar zijn private passie voor kunst, is al een leven lang een kleine stap voor kunstliefhebber Wally Loosveldt. Nu kan hij die privé collectie herbergen in de unieke site die de kerk van Sint-Rochus is.

Volgens de Kortrijkse schepen Wout Maddens voelen alle partijen rond de tafel, inclusief de kerkfabriek, zich goed bij de hele operatie. Door de ontkerking van Sint-Rochus, wordt de parochiekerk voor de wijk nu ondergebracht in de Verrijzeniskapel van de school Onze-Lieve-Vrouw van Vlaanderen. Die kapel zal verbouwd en gerenoveerd worden door het Kortrijkse bureau Devolder Architecten.

Opbrengst en besparing

Aan de verkoop van de Sint-Rochuskerk én de aanpalende woning hangt een prijskaartje van 500.000 euro. Dat geld zal volgens schepen van Financiën Kelly Detavernier voor een flink deel aangesproken worden voor de opwaardering van de nieuwe parochiekerk. “Maar de grootste besparing voor de stadskassa is natuurlijk het feit dat we nu minder uitgaven hebben voor het onderhoud van de Sint-Rochuskerk,”, aldus Detavernier.

De nieuwe eigenaar Wally Loosvelt zal de structuur van Sint-Rochus grotendeels behouden, inclusief dus alle onroerende goederen door bestemming, zoals het altaar of het orgel. Ofschoon de nieuwe bestemming van de kerk bedoeld is voor privé doeleinden, sluit Loosveldt niet uit dat er van tijd tot tijd ook publieke bijeenkomsten, zoals bijvoorbeeld een orgelconcert, kunnen georganiseerd worden.