IMG_2782-001

Wasserijen vrezen tussen mazen van reddingsnet te vallen

AARSCHOT/TIENEN/DIEST/LEUVEN – De Federatie van Belgische Textielverzorging vraagt de overheid de wasserijsector niet te vergeten tijdens de gesprekken over bijkomende steunmaatregelen. “Tijdens de eerste lockdown leden we een omzetverlies van minstens 60%”, zegt Johan Deboes, zaakvoerder van wasserij De Parel in Aarschot. “En ik vrees dat deze nieuwe lockdown mogelijk tot de feestdagen zal duren, met opnieuw grote omzetverliezen tot gevolg.” 

Wasserij De Parel aan de Liersesteenweg in Aarschot doet droogkuis, reinigen, was en strijk voor horeca en allerlei ceremonies in de regio Aarschot, Tienen, Diest, Leuven en Heist-op-den-Berg. “Ongeveer een dertigtal horeca gerelateerde ondernemingen (b&b’s, feestzalen, restaurants, traiteurs,..) doet een beroep op onze dienstverlening”, vertelt zaakvoerder Johan Deboes (48). “Het gaat dan voornamelijk over het reinigen van tafellakens, servetten en koksvesten.”

Omzetdalingen

Door de gedwongen sluiting van de horeca zien de wasserijen voor de tweede keer in een jaar hun inkomsten als sneeuw voor de zon verdwijnen. “Tijdens de eerste lockdown leden we een omzetverlies van meer dan 60%; Momenteel is de daling minder dramatisch omdat bepaalde afnemers nog open zijn. Al vrees ik dat deze nieuwe lockdown mogelijk tot de feestdagen zal duren, met opnieuw grote omzetverliezen tot gevolg.” Omdat ook feesten worden afgelast of uitgesteld moeten de bijhorende kostuums en feestelijke jurken niet gereinigd worden. Alweer omzetverlies.

Noodkreet 

De horecawasserijen slaken dan ook een noodkreet. De Federatie van de Belgische Textielverzorging dringt er bij de overheid op aan om de “horecawasserijen niet opnieuw te vergeten.  Ze vrezen tussen de mazen van het net te vallen. “Nochtans worden deze textielverzorgers even zwaar en vaak zelfs zwaarder getroffen dan de vele restaurants die de deuren moeten sluiten”, klinkt het. “De wasserijen die uitsluitend voor restaurants en feestlocaties werken, vallen gedurende minimaal één maand terug op nul procent omzet. Nog maar eens. Voor hen geen mogelijkheid om uit te wijken naar afhaalgerechten.” De horecawasserijen die zowel voor restaurants als hotels het textiel reinigen, werden volgens de federatie de voorbije maanden permanent met een sterke omzetdaling geconfronteerd, omdat toeristen en zakenreizigers nog steeds wegblijven uit hotels. “Nu krijgen ze een bijkomende slag te verwerken.”

Minder personeel, investeringen uitgesteld

Bij De Parel aan de Liersesteenweg in Aarschot werkten begin dit jaar nog 12 medewerkers, dat aantal is intussen verlaagd naar 8 werknemers. Hiervan zijn er aantal regelmatig in economische werkloosheid geplaatst. “Ik was van plan om de gevel van de zaak en de winkel aan te passen maar die investering heb ik noodgedwongen moeten uitstellen”, besluit Deboes. Wasserij De Parel is opgericht eind jaren ’50 van vorige eeuw.