1_FrwKh6Vlf5Gm-SeGYWSDRw

Internationale award voor duurzame producent van eiwitten

WONDELGEM – Op 20 oktober presenteerden 31 ondernemers en bedrijven uit 12 landen hun bedrijven en projecten aan een aantal internationale investeerders op het Food & Bioeconomy Venture Forum, dat online plaatsvond in Viborg, Denemarken. Het Oost-Vlaamse Avecom presenteerde zijn project om food te maken van groene energie en werd geselecteerd als Award Winner van de Tech Tour Food & Bioeconomy 2020.

Avecom werd 25 jaar geleden opgericht door emeritus professor Willy Verstraete als spin-out van de Universiteit Gent. Het groeide uit tot een zelfstandige KMO actief in microbiële procesontwikkeling. Het project waarmee Avecom de award in de wacht sleepte, draait rond de ontwikkeling van microbiële eiwitten afkomstig uit groene energie.

Power to Protein

Door de groeiende wereldbevolking en het vele vlees in ons eetpatroon stijgt de behoefte aan eiwitten. Helaas hebben het gebruik van soja en vismeel en de productie van dierlijke eiwitten een negatieve impact op het milieu, omdat het sterk samenhangt met intensieve ontbossing, eutrofiëring en overbevissing. Bovendien gaat meer dan 80% van de gebruikte stikstof verloren in het milieu. De voedingsindustrie, milieuactivisten en steeds meer bewuste consumenten vragen om nieuwe, duurzame en betaalbare alternatieve eiwitten die niet concurreren met de menselijke voedselketen en die het dierenwelzijn verbeteren.

Avecom ontwikkelt microbiële eiwitten afkomstig van groene energie, een disruptieve technologie voor het produceren van waardevolle eiwitten voor de eco-georiënteerde menselijke voedingsindustrie. Prof. Willy Verstraete, Managing Director: “Het microbieel eiwit wordt van nature geproduceerd uit water, CO2 en groene energie. Door verder te drogen van de biomassa ontstaat een poeder dat kan worden toegepast als voedselingrediënt. Het eiwit is veilig voor menselijke consumptie. Ons product zal daarom een basis ingrediënt worden voor voedings- en voedingsprofessionals, om te integreren in bestaande voedseltoepassingen of vegetarische alternatieven.”

Duurzaam proces

Het proces van Avecom is het meest duurzaam in termen van energie-, materiaal- en landgebruik. “Onze fermentatie is vrij van pesticiden, hormonen of antibiotica. Maar we behalen ook een groter economisch voordeel door de onafhankelijkheid van import. Ons product is 100% ggo-vrij, bevat meer dan 70% proteïne maar ook vitamine B12, een noodzakelijke aanvulling bij gezonde vegetarische diëten. De proceslijn is modulair opgebouwd en kan eenvoudig worden geïntegreerd in lokale voedselvoorzieningssystemen.”

Klaar om te schalen

Vandaag produceert de technologie 1 kg eiwit per dag en is Avecom klaar voor verdere opschaling. Maar de technologie vereist autorisatie voor Novel Food voordat commercialisering in de EU kan beginnen. Het bedrijf mikt op 2024 voor de commerciële lancering.

“Er is een toenemende interesse van consumenten in eiwitbronnen die niet op vlees zijn gebaseerd. Power to Protein combineert alle duurzaamheidsaspecten zoals uitgelegd met een productie die mogelijk is op grote schaal en tegen acceptabele en concurrerende kosten. Alternatieve eiwitten zoals microbieel eiwit zijn nog steeds een nichemarkt, maar omvangrijk en snelgroeiend. We geloven sterk in het ontwrichtende marktpotentieel ervan”, aldus Verstraete.

Lees ook

  • BV
    22/11/2024
    Haisi Group
    Vorst
  • BV
    22/11/2024
    Bukuu
    Gent
  • BV
    22/11/2024
    Versicon
    Oudenaarde