LucLuwel

10 miljoen euro steunmaatregelen in Antwerps-Wase gemeenten

ANTWERPEN – De voorbije maanden namen de gemeenten rond Antwerpen en het Waasland samen al voor 10 miljoen euro steunmaatregelen. Alleen waren die volgens Voka – Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland nogal ongelijk over onze regio verdeeld.

Ongeveer zeven op de tien bedrijven in het arrondissement Antwerpen en het Waasland lijden omzetverlies door de coronacrisis en meer dan de helft begint zich zorgen te maken over de toekomst. Dat blijkt uit een bevraging van Voka bij meer dan 200 bedrijven in de regio. “Dankzij onze grote bedrijven houden we voorlopig iets beter stand dan andere regio’s. Maar ook bij ons kraakt de economie in haar voegen. De Vlaamse en federale steunmaatregelen blijven dus belangrijk. Maar ook gemeentebesturen kunnen nu een belangrijk verschil maken”, zegt gedelegeerd bestuurder Luc Luwel.

Een aantal gemeenten ten noorden van Antwerpen, waaronder Kapellen, Kalmthout, Schilde en Zoersel, heft sowieso geen bedrijfsbelasting. Luc Luwel: “Dat blijft uiteindelijk nog altijd de beste steunmaatregel die men zich kan wensen. Toch heeft een aantal van die gemeenten nog bijkomende hindermaatregelen genomen, samen goed voor meer dan 440.000 euro aan bijkomende steun.”

Applaus voor Niel

Rupelgemeente Niel stelde de inning van de bedrijfsbelastingen aan het begin van de crisis met enkele maanden uit en ook de opcentiemen op de onroerende voorheffing werden verlaagd. Goed voor 700.000 euro minder belastingen waarvan zo’n 233.000 euro minder onroerende voorheffing voor de Nielse bedrijven. “Deze mogelijkheid tot aanpassing van de opcentiemen tijdens het jaar zelf, is er gekomen op onze vraag. Daarvoor moest ook het reglement van de Vlaamse overheid worden aangepast”, zegt Luc Luwel.

Ook Antwerpen, Kontich en Aartselaar stelden een aantal fiscale inningen uit om bedrijven wat zuurstof te geven. En in Lokeren werd een fiscaal pakket van 1,5 miljoen euro samengesteld om zowel de middenstand als de kmo’s te ondersteunen.

Slechte punten voor Zwijndrecht

Een totaal ander verhaal aan de overzijde van de Schelde. Luc Luwel: “Spijtig genoeg zijn er ook gemeenten die in volle crisis compleet de andere richting uitgaan. Het extreemste voorbeeld is natuurlijk Zwijndrecht, waar de meerderheid heeft beslist zowel de drijfkrachtbelasting als de opcentiemen voor bedrijven te verhogen. En waar ze de belasting op tanks en vergaarbakken zelfs hebben verdubbeld. Als je weet dat de bedrijven in Zwijndrecht ook al voor de coronacrisis 70% van het gemeentebudget financierden, dan is dat een kaakslag voor alle ondernemers daar.”

Luc Luwel wijst er tenslotte op dat de lokale besturen die een investeringsbeleid met economische doelstellingen uitdragen, sterker uit deze crisis gaan komen. “In de meerjarenplannen van de gemeenten worden er voor deze legislatuur 3,4 miljard euro aan investeringen aangekondigd. Als het budgettair kan, is het cruciaal om deze investeringen tijdig te verwezenlijken.”