KdG Meir Corner

Nieuwe campus KdG op Meir biedt plaats voor luxewarenhuis

ANTWERPEN – De plannen voor de bouw van de nieuwe campus voor de Karel de Grote Hogeschool (KdG) op de Meir in Antwerpen komen in een stroomversnelling. KdG en projectontwikkelaar Meir Corner dienen nog deze maand een aanvraag in voor een omgevingsvergunning. KdG neemt de bovenste verdiepingen in van het nieuwe complex, de onderste verdiepingen zijn bestemd voor retail.

De nieuwe campus van KdG, ontworpen door de Antwerpse Binst Architects en B-architecten, komt in het voormalige Proximus-gebouw aan de Meir, Jezusstraat, Cellebroedersstraat en Lange Nieuwstraat. De initiatiefnemers hopen volgend jaar met de werken te kunnen starten, zodat de studenten en docenten vanaf het academiejaar 2024-2025 hun intrek kunnen nemen in de nieuwe campus.

Het hele complex wordt liefst 28.000 vierkante meter groot en wordt de nieuwe thuishaven van zo’n 7.000 studenten en 650 personeelsleden. Met zijn huidige 16.000 vierkante meter barst de campus aan de Groenplaats bijna uit zijn voegen. Daar volgen vandaag een kleine 6.000 studenten in de onderwijsgroep Management & IT les.

Plek voor ondernemende studenten

“Onze hogeschool moet een ontmoetingsplek zijn, waar studenten in een soort ‘coworking place’ kunnen samenwerken aan projecten. De campus Meir zal ook een 600 vierkante meter groot ‘business lab’ omvatten, waar externe partners een kantoor kunnen huren om samen te werken met onze studenten. Ondernemende studenten geven we ook de kans om hun bedrijfje te starten op onze campus”, blikt Veerle Hendrickx, algemeen directeur KdG, vooruit.

KdG en projectontwikkelaar Meir Corner, een samenwerking tussen de projectontwikkelaars Tans Group en Urbicoon, hebben de voorbije twee jaar heel wat studiewerk verricht om de impact van het project op de omgeving en de mobiliteit in kaart te brengen. Meir Corner wil bovendien een BREEAM-certificaat halen voor het retailgedeelte van het project.

“Op het dak op de punt van de Meir voorzien we ook een grote daktuin, waar studenten elkaar kunnen ontmoeten en kleinschalige evenementen mogelijk zijn”, zegt Michel Verhoeven, projectontwikkelaar Meir Corner.

De nieuwe campus is ontworpen door de gerenommeerde architectenbureaus Binst Architects en B-architecten, beide uit Antwerpen.

Luxewarenhuis op benedenverdieping

De benedenverdieping van het pand op de Meir blijft in handen van ontwikkelaar Meir Corner. Het plan is om daar een ongeveer 11.000 vierkante meter groot luxewarenhuis in onder te brengen. Dat moet ervoor zorgen dat de Meir zijn grandeur terugkrijgt. Gino Van Ossel, retailexpert en professor aan de Vlerick Business School, kwam tot die conclusie na een onderzoek van het huidige winkelaanbod op de Meir.

“Er is vandaag op de Meir een toename van het goedkopere winkelaanbod, maar dat kan op termijn de positionering van Antwerpen als modestad in het gedrang brengen. Antwerpen moet inzetten op het versterken van het winkelaanbod in de hogere segmenten. Het economische model van de kleinere ‘brand stores’ staat echter onder druk, onder meer door de opmars van e-commerce. Het aantrekken van een ‘omnichannel department store’ kan een serieuze meerwaarde betekenen voor de Meir. Dergelijke luxewarenhuizen bieden merken de ruimte om een merkbeleving neer te zetten, kiezen zelf voor een klein winkelnetwerk op toplocaties om de eigen webshop te promoten en kunnen zo voldoende investeren in hun personeel en winkels om een onvergetelijke winkelbeleving neer te zetten”, zegt Gino Van Ossel, professor Vlerick Business School

Als alles volgens plan verloopt, kunnen de studenten en docenten in 2024 verhuizen naar de nieuwe campus Meir. Wat er daarna met de campus Groenplaats zal gebeuren, is nog geen uitgemaakte zaak.

Lees ook

  • BV
    21/11/2024
    Hasselt One
    Hasselt
  • BV
    21/11/2024
    Vishandel Steijvers
    Maaseik
  • BV
    21/11/2024
    Infinity Executors
    Sint-gillis-waas