Lemmens Lodewyckx

7/10 Limburgse bedrijven: “Tijdelijke werkloosheid van levensbelang”

Dubbel zoveel Limburgse bedrijven maakten de voorbije 12 maanden gebruik van economische en/of tijdelijke werkloosheid. Ze zeggen dat de vereenvoudiging van de aanvraag om personeel op tijdelijke werkloosheid te kunnen zetten, doorslaggevend was om de economische gevolgen van de coronacrisis op te vangen. Voor 72% van de 450 ondervraagden was die versoepeling van levensbelang om zich door de eerste golf te worstelen. Dat blijkt uit een enquête van Unizo en VKW Limburg, die samen aandringen om de tijdelijke werkloosheid te verruimen en te verlengen. “Tot medio 2021, willen we een catastrofe vermijden”, zo klinkt het.

Uit de bevraging blijkt dat 86% van alle bedrijven tussen 20 en 99 werknemers het afgelopen jaar economische of tijdelijke werkloosheid heeft ingeroepen. In de categorie tussen 5 en 20 personeelsleden was het meer dan de helft. “Ook in de toekomst zal de versoepeling van economische werkloosheid essentieel zijn om de Limburgse economie staande te houden”, weet Ruben Lemmens van VKW Limburg. “De overgrote meerderheid van onze bedrijven (69%) zegt deze maatregel nog nodig te hebben. Voor 72% van de respondenten was de tijdelijke werkloosheid door corona van levensbelang om de voorbije zes maanden door te komen. Het drukt de kosten in tijden dat belangrijke omzet wegvalt en dat is essentieel om de continuïteit van onze economie te waarborgen.”

Bart Lodewyckx van Unizo Limburg vult aan: “Het einde van deze crisis is hoe dan ook nog niet in zicht. Tot die tijd zijn premies, uitkeringen, tegemoetkomingen, uitstel van betaling, … allemaal noodzakelijk. Op voorwaarde dat die steunmaatregelen gericht, verstandig en fijnmazig ingezet worden, zodat ze terechtkomen bij de bedrijven die het echt nodig hebben. Onze bedrijven zullen alle beschikbare hulp kunnen gebruiken, tot er een vaccin is om dit virus onder controle te krijgen. En tijdelijke werkloosheid wegens overmacht is zo een levensnoodzakelijke maatregel, die zo snel mogelijk verruimd én eenvoudig toegepast moet kunnen worden door alle ondernemingen en sectoren in nood, minstens tot 30 juni 2021. Daarnaast blijven ook het federale overbruggingsrecht, de overbruggingskredieten uit de zogenaamde ‘bankenbazooka’, de coronalening van PMV/z, … belangrijke maatregelen om te verlengen. We beseffen dat dit veel geld gaat kosten, maar het alternatief is een tsunami van faillissementen, inkomsten- en jobverlies, met nog veel ergere gevolgen voor onze economie, welvaart en begroting.”