ship_freighter_river_water_port_container_container_ship_shipping-568454

Hinder voor binnenscheepvaart door werken in Mol

MOL – Aan sas 2 van het kanaal Bocholt-Herentals in Mol zijn verstevigingswerkzaamheden begonnen. Onder de grond brengt een aannemer funderingspalen aan om te voorkomen dat de sluis zou verzakken. De scheepvaart kan tijdens de werken doorheen een oudere en smallere sluis.

Sas 2 aan het kanaal Bocholt-Herentals in Mol is een dubbelsluis die bestaat uit een tweetrapssluis uit de periode 1843-1845 en een grotere sluis uit 1928. Aan de grote sluis laat de Vlaamse Waterweg verstevigingswerkzaamheden uitvoeren. “We merkten dat er langs de oevers los zand vrijkwam”, zegt Liliane Stinissen van de Vlaamse Waterweg. “Daarom besloten we om de sluis te verstevigen om ook verzakkingen aan de sluis te voorkomen. Die zijn er nu nog niet.”

tot oktober door 19de-eeuwse sluis

De werkzaamheden duren nog tot eind oktober. In die periode wordt ook de binnenkant van de sluis of de sluiskolk vernieuwd. De sluis kan dan niet worden gebruikt. Schepen moeten zolang door de andere sluis van 175 jaar oud. “Via die oude tweetrapssluis kunnen wel nog kleinere schepen van het type Kempenaar passeren. Dat zijn kanaalschepen van 50 op 6,7 m groot. De bedrijven die gebruikmaken van het kanaal Bocholt-Herentals zijn daarover op de hoogte gebracht en passen zich daar aan door de kleinere kanaalschepen te gebruiken”, vertelt Stinissen.