BEERSE – het ene bedrijf ligt stil door de coronacrisis, bij een ander is het juist alle hens aan dek. Loda, producent van onder andere bleekwater, zit in de tweede categorie. Door de massale vraag naar javel als ontsmettingsmiddel draait het bedrijf op het industrieterrein Beerse-Zuid op volle toeren.
“De federale overheid heeft nu eindelijk ook ingezien dat javel kan worden gebruikt als ontsmettingsmiddel”, vertelt Hans Geerts, zaakvoerder bij Loda. “Sindsdien is de vraag hier enorm gestegen. Het bleekwater kan worden gebruikt om oppervlaktes te reinigen in onder meer woonzorgcentra en gevangenissen.”
De lente met zijn voorjaarsschoonmaak is ieder jaar al een drukke periode voor Loda in Beerse. Door de coronaperikelen is het nu meer dan druk.
“Vanuit Nederland gaat het om een verdubbeling tot 3 keer zoveel bestellingen”, schat Hans Geerts. “De grote Belgische verdelers vragen nu zelfs 3 tot 4 keer zoveel als anders.”
Particulieren kunnen niet rechtstreeks bij Loda terecht. De bussen javel in allerlei concentraties worden verdeeld aan de belangrijkste supermarktketens en ook via groothandels in België. “Heel wat mensen beginnen deze periode traditiegetrouw ook aan de lenteschoonmaak en kopen javel aan. Dat valt nu samen met de coronacrisis. Maar we hebben vorig jaar een nieuw magazijn gebouwd, wat maakt dat we al een grote stock hadden voor het voorjaar, dus voorlopig kunnen we de vraag volgen. Wel produceren we nu extra. Ons team van dertig personeelsleden is druk in de weer en de zes productielijnen draaien op volle toeren. Door de drukte moeten we nu ook op zaterdag produceren.”
Loda geeft bij het afleveren nu telkens voorrang aan klanten in de zorg- en welzijnssector.
“Deze situatie heeft ons enkele nieuwe klanten opgeleverd, dat is er misschien gunstig aan”, vertelt Hans Geerts. “Maar vooral gaat het toch om bestaande klanten die nu gewoon meer bestellen.”
Loda, dat is opgericht in 1930, verhuisde in juni 2014 van Westmalle naar een nieuw pand in Beerse.