deretroturnhout

Nieuwe zaak in Turnhout is nieuw en retro tegelijk

De Grote Markt van Turnhout wordt weer wat levendiger, want in het pand op nr. 18 opent een nieuwe horecazaak: ‘Retro‘. Uitbater Filip Cockx (46) is er klaar voor. “Wie ooit te gast was in een van de cafés die hier vroeger waren, zal het niet meer herkennen”, vertelt hij. “Het pand is gestript tot aan de ruwbouw en dan helemaal vernieuwd.”

Formule

Voor een zaak die zo nieuw is, is het misschien raar om ze ‘Retro’ te dopen, maar dat is uiteraard niet zomaar. “Het is een concept van brouwerij Haacht”, legt Filip Cockx uit, “dat op verscheidene plaatsen zal worden toegepast. Turnhout is een van de eerste. De inrichting van het café heeft een retro uitstraling. De muziek is van de jaren 1960 tot 1999. Maar ik sluit niet uit dat er ’s avonds laat ook wat moderner wordt gedraaid.”

Iedereen welkom

Het Retro café zal elke dag open zijn van 11u tot 02u. ’s Avonds rekent de uitbater op klanten van boven de 30 jaar, overdag meer op jongeren. Het Heilig Graf, toch een behoorlijk grote onderwijsinstelling, is tenslotte vlakbij. “De studenten mogen hier ’s middags hun boterhammen opeten,” zegt Filip Cockx. “Er zijn zelfs kortingen voor wie een studentenkaart heeft.”

Ervaren

De uitbater is geen nieuweling in de horeca. Cockx is afgestudeerd als restauranthouder en werkte jarenlang als verkoper aan horecazaken en hulp in cafés. Hij rekent erop dat mensen de weg naar Retro gauw vinden en dat de nieuwe zaak de slechte periode in datzelfde pand snel zal doen vergeten. Een vijftal jaar geleden kwam de toenmalige uitbater van café Obelisk in opspraak door drugs- en zedenfeiten. “Niets is nog hetzelfde”, stelt Filip Cockx.”De zaak is zo hard veranderd, tot aan de toiletten toe, dat je ze niet meer terug kent. Zo wordt het vanzelf duidelijk dat hier iets volledig nieuws start.”