IPS demo 3 in operatiekamer

Ergotrics haalt wereldprimeur naar de operatiekamer

Vandaag zijn, voor het eerst in de geschiedenis, patiënten gekanteld met perslucht en geopereerd op opblaasbare operatiesteunen. Het gaat om een innovatie van Ergotrics uit Turnhout. Daarmee zet het bedrijf een nieuwe stap naar de productlancering.

We brachten al eerder het verhaal van de medtech start-up met grootse plannen in de gezondheidszorg. Voor oprichter en neurochirurg Paul Depauw volgde vandaag een bijzonder moment. Voor het eerst werden zijn innovaties in een operatiekwartier gebruikt. Dat gebeurde in het kader van een eerste grondige fase patiëntentesten in Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) in Tilburg. “Een grote stap in neurochirurgie”, aldus dr. Depauw.

Groot probleem
“Als neurochirurg word ik elke dag geconfronteerd met de moeilijkheden om patiënten goed te positioneren voor een rugoperatie. Dat is nochtans van groot belang om bloedingen en complicaties te vermijden. Het vergt tijd en zware hefkracht van verpleegkundigen. Bovendien zijn rugklachten van het personeel in het operatiekwartier hoger dan gemiddeld. Een groot probleem.” Daarom bedacht hij een compleet nieuwe oplossing. “Waarom gebruiken we geen perslucht en opblaasbare kussens om onze patiënten te kantelen en op te tillen?

In 2018 verleende het Europees octrooibureau het patent. Intussen heeft Ergotrics wereldwijde patentaanvragen ingediend.

Na de testen in Tilburg volgen er nog in Leiden en Leuven. De patiëntentesten zijn de laatste stap voor de productlancering. Toch staat de productontwikkeling niet stil. “Verschillende dokters en patiënten hebben ons al gecontacteerd voor andere toepassingen. Met onze technologie kunnen we ook het werk in de thuiszorg aanpakken”, weet Inge Bruynooghe, CEO van Ergotrics.