image002

Geothermie zorgt voor lichte aardbeving in Mol/Dessel

Zondagavond heeft zich een lichte aardbeving voorgedaan in de buurt van Mol en Dessel. Die had een kracht van 2,1 op de schaal van Richter. Ze wordt in verband gebracht met de activiteiten rond diepe geothermie op de Balmatt-site in Mol.

Volgens onderzoeksinstelling VITO, die het project leidt, is er geen enkele reden tot paniek. “2 dagen na het beëindigen van de langste operationele periode van 10 dagen heeft er zich een geïnduceerde aardbeving voorgedaan met een magnitude van 2.1”, vertelt Kristine Verheyden. “Dat is vergelijkbaar met een zware vrachtwagen die je huis voorbij rijdt. Dergelijke bevingen richten vrijwel nooit enige vorm van schade aan en zijn nauwelijks hoorbaar. Ons projectteam en onze partners onderzoeken de gegevens uit het eigen seismometernetwerk om beter in te schatten wat er is gebeurd.”

Burgemeester Wim Caeyers van Mol vraagt dat VITO “met spoed en in volledige transparantie onderzoekt of en welke risico’s er bestaan op gelijkaardige of sterkere aardbevingen in de toekomst”.

Uniek in Vlaanderen
De centrale, die aan de diepe geothermie is gekoppeld, werd op 14 mei opgeleverd. Ze verwarmt via een warmtenet de gebouwen van VITO, SCK en Belgoprocess. Het overschot werd aangewend om elektriciteit te produceren. “De grootste uitdagingen lagen bij de bovengrondse installatie. Die is uniek in Vlaanderen en dus op maat gemaakt. De redenen voor het stilleggen van de centrale waren problemen met dichtingen of externe factoren, zoals een spanningsval op het algemene elektriciteitsnet waardoor er te weinig voeding was”, aldus nog Kristine Verheyden.