Huis Mertens 2

Huis Mertens (Geel) doet na meer dan 75 jaar deuren toe

Wie op zoek is naar huishoudartikelen, kan de komende maanden zijn slag slaan bij Huis Mertens. De uitbaters van de Geelse familiezaak aan Markt 23 vonden geen opvolgers en sluiten.

Huis Mertens bestaat als winkel als sinds 1860 en onder de huidige naam sinds 1941. “Mijn moeder heeft 49 jaar in de zaak gestaan, ik ben haar als jongste van zeven kinderen opgevolgd”, vertelt zaakvoerder Erik Mertens. “Ondertussen sta ik zelf ook 49 jaar achter de toonbank. We doen nog zeker verder tot het einde van het jaar, stoppen kun je niet van de ene dag op de andere. Maar de kans is dus wel groot dat ik aan mijn halve eeuw geraak.”

Rust verdiend
Erik en zijn vrouw Liliane kijken ondertussen wel uit naar hun pensioen. “We zijn samen 140 jaar, we hebben onze rust wel verdiend. Er is geen opvolging, dus sluiten we de zaak. Hier en daar geven we al kortingen tot 50%. We hadden ergens wel gehoopt dat onze zoon zou willen instappen, maar hij heeft voor een andere richting gekozen. Andere overnemers? Het gaat toch om een behoorlijke investering en de markt is vandaag ook niet meer zo eenvoudig.”

Het pand waar de winkel gevestigd is, is eigendom van het koppel. “Het gaat om een grote oppervlakte, een gebouw in goede staat op een goede locatie, vlak bij de Nieuwstraat. We gaan het allicht verhuren, maar dat is nog ver weg.”