HOT-23

Turnhoutse horeca verzamelt 16 hoog

De HOT, de vereniging van Horeca Ondernemers Turnhout, heeft 160 aanwezigen ontvangen op haar jaarlijkse Conference in de nieuwe Turnova-toren. Voorzitter Chris Stroobants sprak over het moeilijke vaarwater waarin de horeca zich momenteel bevindt.

1,5 jaar na de oprichting zijn bijna 150 van de 200 horecazaken op Turnhouts grondgebied aangesloten bij de HOT. “We merkten dat de communicatie met de stadsdiensten stroef verliep en wilden daar iets aan doen”, zegt voorzitter Chris Stroobants. “Een van onze eerste wapenfeiten was het terughalen van de WK-uitzendingen van het Warandeplein naar de Grote Markt. Ondertussen hebben we een gesprekspartner gevonden in horecacoach Leen Driesen en is er geregeld overleg met de dienst Lokale Economie.”

Loonkosten verschrikkelijk
Deelnemers aan de Conference zagen een zonsondergang boven Turnhout. “Vanop de 16de verdieping. Dat is niet de hoogste, op de 17de komen de kantoren van Heeren Group, de ontwikkelaar van Turnova, en op de 18de verdieping komt restaurant Hert. Ik ken Mathé Heeren goed, zo konden we als vzw zonder middelen toch gebruikmaken van deze toplocatie.”

Voornaamste doel van de Conference was netwerken, zowel tussen de ondernemers als met Stad Turnhout. “Het zijn moeilijke tijden voor de horeca, onder meer door de invoering van de witte kassa”, zegt Stroobants, zelf verantwoordelijk voor brasserie Stadspark, broodjeszaak Fresh & Coffee en brasserie en speeltuin De Koekoek. “De loonkosten zijn verschrikkelijk, we hebben moeite om ze onder 50% van de totale omzet exclusief btw te houden. Maar ik heb vertrouwen in de nieuwe wind die door Horeca Vlaanderen waait. En ik hoop dat er met de komst van een nieuwe regering ook iets nieuw voor ons in zit.”