In het Turnhoutse Speelkaartenmuseum is het FabLab 2300 geopend. Stripauteurs en spelmakers kunnen er voortaan aan de slag met 5 hightech apparaten, een unicum voor Vlaanderen.
De opening van het FabLab kadert binnen het twee jaar durende project Rock Paper Pencil. De financiële steun daarvoor komt van onder meer Stad Turnhout (60.000 euro), de Provincie Antwerpen (102.000 euro) en het Europese fonds Efro (270.000 euro). Bedoeling is om Turnhout op de kaart te zetten als een grafisch centrum, naar analogie met bijvoorbeeld Designregio Kortrijk. Dat moet op zijn beurt meer toeristen en klanten naar het stadscentrum lokken.
Hotspot
Het FabLab 2300 biedt onderdak aan een lasercutter van 1,3 op 0,9 meter, een latexprinter, een vinylcutter, een 3D-printer en een risoprinter. Stuk voor stuk apparaten waar spelontwikkelaars en striptekenaars voordien amper toegang toe hadden, laat staan zelf konden veroorloven. Ze kunnen ze gebruiken om limited editions te maken, portfolio’s samen te stellen of prototypes uit te testen.
“Dit gratis aanbod maakt van Turnhout de hotspot voor veel creatieve grafische ondernemers”, zegt schepen van Cultuur Astrid Wittebolle (Groen). “Alle puzzelstukjes vallen hier op hun plaats: cultuur, economie, innovatie, versterken van de handelskern. Het FabLab in het Nationaal Museum van de Speelkaart is het creatieve kloppende hart van Rock Paper Pencil.”
Het FabLab is elke donderdagnamiddag en vrijdagvoormiddag open. Reserveren via de website is verplicht, gebruikers worden begeleid door iemand van de Turnhoutse spelontwikkelaar Game Brewer.