water-link-750×494-750×494

9 op 10 bedrijven heeft geen plan bij geen water

9 op de 10 bedrijven in de regio Kempen (en Mechelen) heeft geen noodplan klaar voor het geval er een tekort aan water dreigt. Dat heeft Voka Mechelen-Kempen becijferd na een rondvraag bij 32 grootverbruikers van water in de streek en 268 ondernemingen in Vlaanderen.

Door minder regen de afgelopen maanden dreigt mogelijk een nieuwe periode van waterbeperking. “Bedrijven realiseren zich nog te weinig wat de gevolgen van die droogte kunnen zijn”, aldus Voka Mechelen-Kempen. “9 op de 10 ondervraagde bedrijven heeft vandaag geen plan B als er een watertekort komt. 8 op 10 geeft zelfs aan dat ze geen alternatieve waterbrok kan gebruiken.”

Bedrijven gebruiken vooral leiding- en grondwater, onder meer voor het reinigen en koelen van installaties, voor stoomproductie of als grondstof. Vooral voedings- en energiebedrijven, staalproducenten en bedrijven in de scheikundige en farmaceutische sector vrezen bij een langdurige droogte problemen met de productie of continuïteit.

Aanspreekpunt
Volgens Voka Mechelen-Kempen hebben bedrijven nood aan informatie, zoals een droogtemanager. “Ze moeten bij een aanspreekpunt terecht kunnen voor inlichtingen over mogelijke droogte en ook advies krijgen over alternatieve waterbronnen,” zegt gedelegeerd-bestuurder Tom Laveren. “We verwachten actieve communicatie van de overheid want waterintensieve bedrijven zijn goed voor 22 procent van de jobs in Vlaanderen. Als je ze afkoppelt kan dat ook zware risico’s inhouden voor de veiligheid. Denken we aan de koeling van energiebedrijven en het spoelwater om machines te reinigen. We vragen de overheid dan ook om de juiste prioriteit te geven aan bedrijven, als er effectief een afschakelplan komt.”

De organisatie kondigt aan dat ze zich blijft inzetten in de promotie van duurzaam watergebruik bij ondernemingen.