FRANCE CYCLING TOUR 2009 STAGE 21

Organroxx (Beerse) mee in de bres voor Notre-Dame Parijs

Organroxx, het bedrijfje van Nico Declerck uit Beerse dat volledig draait rond orgelmuziek, start een geldinzameling voor de beschadigde orgels in de door brand verwoeste kathedraal Notre-Dame in Parijs. De opbrengst van de verkoop van de laatste live-CD die er werd opgenomen, zal naar de herstelling van de 2 orgels gaan.

Nico Declerck ging in januari 2016 van start met een online radiostation rond klassieke orgelmuziek. De zender kende een dermate groot succes dat de initiatiefnemer er een vennootschap rond oprichtte. Het radiostation bestaat nog altijd en heeft 3-maandelijks 75.000 unieke luisteraars uit 155 landen en die zorgen voor een half miljoen luistersessies.

360 graden
“Daar rond zijn we een 360 graden aanpak gaan ontwikkelen”, vertelt Nico Declerck. “Ten eerste een label waarmee we muziek uitgeven, een webshop waar mensen CD’s maar ook downloads kunnen kopen en we doen het management van orgelisten, die we op die manier aan concerten helpen. Onze webshop stellen we ook open voor andere labels en op die manier werken we samen met Franse label La Dolce Volta. Zij maakten in januari de laatste opnames met Olivier Latry aan het grote orgel van de Notre-Dame.”

Deze opname met muziek van J.S. Bach is te koop via de Organroxx-webshop en de integrale opbrengst stort het bedrijf door ten voordele van beide orgels. “De Notre-Dame telt 2 orgels”, duidt Declerck. “Een heel groot met 110 registers dat zich boven de ingang bevindt. En een tweede, kleiner orgel in het koorgestoelte. Volgens onze informatie zou het grote orgel grotendeels gespaard zijn gebleven maar is er ongetwijfeld roetschade. Het tweede orgel zal wellicht ook waterschade hebben.”

De zaakvoerder van Organroxx is net 50 geworden en nam in februari een jaar verlof zonder wedde om zijn bedrijf verder te kunnen laten groeien.