EIA-2019-ceremony-1

Kaneka investeert 15 miljoen in duurzaam verpakkingsmateriaal

Kaneka uit Oevel investeert 15 miljoen in een verdere uitbreiding van de productie van verschuimde toepassingen. Het bedrijf ontwikkelde een verpakkingsmateriaal dat niet alleen recycleerbaar maar ook bioafbreekbaar is. De aanzienlijke marktgroei leidt tot de bouw van een productiefaciliteit en R&D-labo die schuimtechnologische innovaties mogelijk maken. De opstart is gepland voor later dit jaar.

Kaneka was met deze innovatie genomineerd als 1 van de 6 finalisten voor de essenscia Innovation Award 2019, een 2-jaarlijkse prijs voor beloftevolle industriële innovatie in de Belgische chemie- en lifesciencessector. De eigenlijke award, die vandaag werd uitgereikt, ging naar Mithra uit Luik.

Innovatieproject
Geïnspireerd door de circulaire economie strategie voor plastic verpakkingen ontwikkelde Kaneka Belgium een verpakkingsmateriaal dat niet alleen recycleerbaar is via compostering maar ook bioafbreekbaar in natuurlijke omgevingen. De innovatie is het resultaat van een combinatie van Kaneka’s 2 voornaamste expertises, namelijk de fermentatie- en de macromoleculaire technologie. Het innovatieproject bestaat uit de ontwikkeling van biogebaseerde en biologisch afbreekbare schuimkorrels vertrekkende van een natuurlijk polymeer.

“Het heeft vele troeven. Niet alleen is het opgebouwd uit natuurlijke elementen, het is ook volledig recycleerbaar via compostering en zelfs biodegradeerbaar indien het ongewenst in het milieu of in zee zou belanden. Het zal dan volledig afbreken door de micro-organismen in de natuur. Voor sectoren en markten waarin mechanische recyclage geen optie is, kan dit nieuwe materiaal een milieuvriendelijk alternatief worden voor verschillende verpakkingen binnen een circulaire economie”, zegt Erwin Lepoudre, business manager biodegradable polymers.