Sibelco Dessel Operations_drone_01 Sibelco heeft een grote vestiging in Dessel (foto), al ligt het officiƫle hoofdkantoor in het centrum van Antwerpen. Foto: Sibelco

Zandputten van Sibelco zijn ideaal om vis te kweken

De voormalige zandwinningsputten van Sibelco in de buurt van Dessel en Mol zijn ideale locaties voor het kweken van vis. Dat blijkt uit een studie van de KU Leuven, dat 12 sites in Vlaanderen onder de loep nam. Het zandverwerkend bedrijf gaat nu op zoek naar een investeerder.

Waar Sibelco het bijzondere Kempense kwartszand ontgon, liggen nu grote waterputten. De site omvat een wateroppervlakte van zo’n 1.000 hectare met meren en putten van variabele diepte. Er rond liggen gronden die op land gebaseerde aquacultuur mogelijk maken en er staat zelfs al een loods. Verder levert de industriële exploitatie van het zand grote hoeveelheden restwarmte op. Neem daar nog de goede waterkwaliteit bij en dit is volgens KU Leuven-onderzoekers een ideale locatie om vis te kweken in gevangenschap.

Duurzame toepassing
Vlaanderen wil tegen 2025 800 ton duurzame vis zelf kweken. Op de putten van Sibelco kan jaarlijks 360 ton regenboogforel en coho zalm worden gekweekt zonder dat het milieu wordt belast, zo blijkt uit het onderzoek. Een haalbaarheidsstudie moet een antwoord geven op vragen rond de techniciteit, marktanalyse en de geschiktheid van de voorgestelde vissoorten.

“We gaan nu op zoek naar een investeerder om dat businessmodel te ontwikkelen”, zegt Mark Stulens van Sibelco. “We zijn trots dat dit weer een nieuwe duurzame toepassing is voor het gebruik van onze meren.”

Sibelco plaatste al een aantal windmolens en investeert in een drijvend zonnepanelenpark.