IMG-20190306-WA0007

Raf Patat tackelt landbouwrendabiliteit

Minister van Landbouw Koen Van den Heuvel heeft vandaag een bezoek gebracht aan Hoevewinkel Raf Patat in Geel. Zaakvoerder Raf Vangeel gaf daarbij meer uitleg over de korte keten die zijn aardappels afleggen.

Raf Vangeel werkt deeltijds als leerkracht aan het Sint-Jozef in Geel, zeg maar de landbouwschool. De rest van zijn professionele tijd besteedt hij sinds 2006 aan zijn Hoevewinkel Raf Patat. “Ik ben begonnen met 0,3 hectare, vandaag zijn dat er 10”, vertelt hij. “Mijn motto is ‘van het land naar de klant’. Ik hou de keten kort door mijn aardappels rechtstreeks aan eindgebruikers te leveren.”

Diverse kanalen
Daarvoor gebruikt Raf verschillende kanalen. “Mijn hoevewinkel, de aardappelautomaat, lokale winkels en de zondagse markt in Herentals. Mijn producten zijn ook te koop via een webshop waarop 18 lokale producenten verkopen.”

Provinciaal gedeputeerde voor Landbouw Ludwig Caluwé en kersvers Vlaams minister van Landbouw Koen Van den Heuvel bezochten vandaag een aantal innovatieve landbouwbedrijven. “Ik heb onlangs een maand lang mijn verhaal mogen doen op PlattelandsTV, misschien zijn ze zo bij mij beland.”

Het hoge bezoek besteedde bij zijn rondgang aandacht aan de uitdagingen waar de landbouwsector voor staat, zoals rendabiliteit. “Mijn vader heeft een varkensbedrijf, dus ik heb altijd al geweten dat de landbouwsector onderaan de ladder staat”, aldus Raf Vangeel. “We moeten de prijs aannemen die de markt ons geeft. Door zelf alles in handen te nemen, hou ik ook mijn winst. Voor mij is dat een oplossing maar als iedereen het zo gaat doen, werkt het uiteraard niet meer.”

In het kader van zijn bezoek kondigde minister Van den Heuvel nog aan 1,75 miljoen euro vrij te maken voor de ondersteuning van innovatieve onderzoekstechnieken.