interimmanagers-750×500

Interim-managers te duur? Reken opnieuw

De jongste jaren groeit het aantal interim opdrachten sterk. Het wordt ondertussen een vertrouwd gegeven om iemand met een frisse, onbevangen visie en hoge specialisatiegraad in je onderneming te betrekken. Bij crisissituaties, leemtes in de organisatie of als klankbord in het dagelijkse zakendoen wordt nu vaak aangeraden om interim managers in te zetten. Lijkt het dan allemaal goed te zitten … totdat de offerte landt? Boudewijn Dupont, managing director van 3W licht toe.

1.Reken correct

Interim managers zijn ervaren experten in hun vakgebied. Deze specialisatiegraad komt uiteraard met een prijskaartje, dat zich vertaalt in een dagtarief of een projectprijs. Op het eerste gezicht kan dit aan de hoge kant lijken. Vaak wordt de vergelijking gemaakt met een gelijkwaardige manager die je op die positie in vaste loondienst zou aanwerven. Maar, vergelijk geen appels met peren. Door de rekening correct te maken, zal je merken dat dit niet zo is en dat er bovendien heel wat voordelen zijn aan het inhuren van een interim manager. Onderstaande regels helpen alvast om de offerte juist te interpreteren. Ze helpen bovendien het begrip ‘kost’ te veranderen naar ‘investering’, waar je een duidelijke meerwaarde op kunt berekenen.

2.Brutokost versus totaalkost werkgever

Om tot een aanvaardbare vergelijking te komen, moet je het brutoloon van een gelijkwaardige manager in loondienst verhogen met vakantiegeld, eindejaarspremie en sociale zekerheidskosten van de werkgever om de totale kosten te kennen. Vergeet niet de kosten van extralegale voordelen zoals pensioenbeloftes, hospitalisatieverzekering, auto’s, computers, telefoon of de betaalde ziektedagen en werkruimte toe te voegen. Die totale kost moet je terugrekenen per werkdag en dan vergelijken met de offerte. Het dagtarief van de interim manager vervat immers al deze kosten. Je zult merken dat de tarieven een stuk competitiever worden.

3.Geen eenvoudige zoektocht

Bovendien moet je in rekening nemen dat de interim manager je als het ware op een zilveren schotel wordt aangeboden. Een zoektocht starten naar een ervaren expert die daarenboven ook nog meteen beschikbaar is, zal niet evident zijn en veel tijd en geld in beslag nemen.

4.Flexibel

Een interim manager huur je voor een bepaalde termijn of voor een bepaald project. Als de nood is opgelost of het project is afgelopen, dan loopt het contract ook af. Zonder ontslagkosten of opzegtermijnen. Dat heeft het evidente voordeel om op voorhand de kosten te kunnen budgetteren. En dat je alleen betaalt voor de dagen dat je de manager nodig hebt.

5.Investering of kost?

Dankzij de op voorhand bepaalde contractduur en duidelijke projectkosten, kun je dit perfect budgetteren. Zet tegenover de kosten de opbrengst die je onderneming kan realiseren: de opstart van een nieuwe productielijn, het rationaliseren van een bedrijfsafdeling, het uitschrijven van een strategisch marketingplan of het uitbouwen van een heldere financiële structuur, en je hebt meteen een kleine investeringsanalyse voorhanden. Wat kost het en wat brengt het op? Als dit een strategisch project is, wees dan eerlijk en spreid de kostprijs over een langere periode. Dit zal uitmonden in een eerlijke vergelijking, die meteen het beeld van de ‘dure’ interim manager nuanceert.

Meer weten? Contacteer  3W

3W is gespecialiseerd in interim management en het zusterbedrijf van het Business Coaches Network.