vanmoer

Nachthub Arendonk van Van Moer genomineerd voor award

Nachthub Arendonk, een project dat Van Moer Logistics in mei 2018 opstartte, is genomineerd voor een Belfius Smart Belgium Award. De trofee zet innovatieve en duurzame projecten in de kijker die een antwoord bieden op de uitdagingen van onze samenleving.

De Nachthub op de bedrijvenzone Hoge Mauw in Arendonk doet dienst als locatie waar Van Moer Logistics containers kan droppen en ophalen die de haven van Antwerpen moeten bereiken en omgekeerd. Tijdens de nachturen rijden vrachtwagen van Van Moer van en naar de haven van Antwerpen voor niet alleen de eigen klanten maar ook andere logistieke spelers die gebruikmaken van deze dienst.

De hoofdreden voor de ingebruikname is de verkeerscongestie rond Antwerpen. De haven blijft exponentieel groeien en bijgevolg zal het aantal vrachten evenredig toenemen. Daar komen nog de lange wachttijden bij bij de terminals aan het Deurganckdok. Die zitten nu al aan 70 tot 80% van hun maximumcapaciteit waardoor de wachttijden kunnen oplopen tot 4 uur. Om die mobiliteitsproblemen aan te pakken, organiseert Van Moer efficiëntere nachttransporten.

Slimme sensoren
Nog genomineerd voor een award is het proefproject Slimme Sensoren in Zorg, dat is opgezet door de gemeente Olen, WZC Zilverlinde, het bedrijf Tivedo, zorgproeftuin LiCalab en het zorginnovatiefonds van de provincie Antwerpen. In een kamer wordt een slimme sensor geplaatst die de gedragingen van de bewoner monitort en een alarm genereert wanneer er een gevaarlijke situatie ontstaat zodat het verplegend personeel kan ingrijpen.

Een 3de Kempense genomineerde is de Digitale Woonassistent uit Turnhout, die met Syndicus Plus bewoners een 24/7 centraal aanspreekpunt aanbiedt rond wonen, diensten en zorg.

De Belfius Smart Belgium Awards worden uitgereikt op woensdag 24 april.