PHOTO-2019-01-30-16-12-06

Nieuwe grensoverschrijdende fietsroute nodigt ondernemers uit

Ten laatste in mei kan in de Belgische en Nederlandse Kempen een nieuwe recreatieve fietsroute worden gereden: de Torenroute. Die is 154 km lang en loopt langs enkele uitkijktorens aan beide kanten van de grens. Het project werd vanmorgen voorgesteld aan lokale ondernemers met een oproep hierrond initiatieven te ontwikkelen.

Toeristische diensten en VVV’s sloegen voor de uitwerking de handen in mekaar. Aan Belgische kant zijn dat Lommel, Balen, Mol, Dessel en Retie, aan Nederlandse zijde hebben we Reusel, Bladel, Eersel en Bergeijk. De route doet aan Belgische kant onder meer de Sas4-Toren in Dessel en de uitkijktoren in de Lommelse Sahara aan. De initiatiefnemers lieten voor de Torenroute een speciaal logo ontwikkelen.

Te weinig gepromoot
Bij Landal Het Vennenbos in Hapert (NL) kwam vandaag een volle zaal lokale ondernemers luisteren naar het initiatief. “De Torenroute is geen doel op zich maar een middel om ondernemers te laten samenwerken”, vertelt Koen Claessen, schepen van Toerisme in Retie. “Ondernemers in de betrokken gemeenten worden uitgedaagd om na te denken hoe ze hierop kunnen inspelen.”

De route loopt volledig langs de fietsknooppunten door het bosrijke grensgebied. In elk geval komt er een gedrukte routekaart die vanaf het voorjaar zal worden verkocht, en wellicht ook een digitale versie. “De fietsroute wil de Kempenregio op de kaart zetten en de toeristen ook een kijkje laten nemen over de landsgrenzen heen. De troeven aan de andere kant van de grens werden tot nu toe weinig gepromoot”, aldus Petra Lauwers van het Toeristisch Infopunt Reusel-De Mierden (NL).