De groothandel in groenten en fruit Euro Gijbels uit Geel is de draaischijf binnen het nieuwe platform Superversmarkt, waarmee vooral kleine supermarkten hun bestellingen van onder meer vis, kip en vlees gezamenlijk kunnen laten leveren. “Op die manier verhogen we de efficiëntie van de leveringen en sparen we kilometers en dus het milieu”, zegt projectverantwoordelijke bij Euro Gijbels Danny Van den Bergh.
“De vraag kwam eigenlijk van de kleine retailers zelf”, doet Van den Bergh het verhaal. “Die moeten hun leveranciers vaak vragen om kleine leveringen te doen, waardoor die niet echt rendabel waren. Wij gaan die bestellingen nu bij ons groeperen. De supermarkt bestelt bij de producenten, die brengen het ’s avonds naar ons en wij leveren die ’s morgens voor 8 uur bij de supermarkt.”
6 stichtende leden
In Superversmarkt participeren bij de opstart 6 bedrijven: Euro Gijbels zelf voor groenten, fruit, bloemen en sushi, Best Kip uit Heist, Jean Gotta uit Aubel (vlees), Verbiest Vishandel en De Jager uit Antwerpen (vis) en Natu Fine Foods uit Genk (bereide gerechten, soepen, salades). Zij zullen elke avond de bestellingen in Geel leveren.
“Voor het transport hebben we nieuwe koelboxen aangekocht waarin per winkel de bestellingen worden verzameld. Dat betekent dus meer handling bij ons en dus ook extra mensen”, aldus nog Danny Van den Berg.
Het project wordt op 3 februari bij Euro Gijbels aan de retailers voorgesteld, in aanwezigheid van de producenten. Die bijeenkomst staat ook in het teken van het 70-jarige bestaan van het bedrijf. “We willen klein opstarten maar stelselmatig uitbreiden. Het is de bedoeling dat de klanten spoedig centraal hun bestellingen kunnen doorgeven via een iPad.”