failliet

Meer ondernemingen gooien de handdoek

12.385 ondernemingen in de provincie Antwerpen hebben vorig jaar de activiteiten stopgezet, ofwel vrijwillig ofwel na een faillissement. Dat is een stijging van 6,4% tegenover 2017. De cijfers komen van het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ).

Onze provincie zit boven het nationaal gemiddelde van 4% stijging. Tegenover 10 jaar geleden zijn er nu zelfs 25% meer stopzettingen. Vooral de bouw (11% van alle stopzettingen), de kleinhandel (10%) en de horeca (8,5%) krijgen rake klappen. “Ook al zijn er uiteraard in de loop der jaren wel heel wat starters bijgekomen, mogen we niet blind zijn voor de stopzettingen”, waarschuwt NSZ. “Vaak gaan stopzettingen gepaard met menselijke drama’s en een lange lijdensweg.”

Sectorspecifiek
In 2018 waren er in totaal meer dan 1,1 miljoen zelfstandigen in ons land. Tijdens dat jaar hebben er 74.823 hun activiteit stopgezet. Dat de bouw, horeca en kleinhandel pieken, heeft volgens het NSZ te maken met sectorspecifieke zaken. “In de bouw zorgt de sociale dumping al een aantal jaren voor oneerlijke concurrentie die voor kleine Belgische bouwondernemers moeilijk om dragen is. De kleinhandel heeft dan weer te maken met een steeds toenemende concurrentie van webwinkels en wordt daarnaast ook vanuit het beleid amper ondersteund, zowel lokaal als regionaal. Tenslotte is de horeca een zeer arbeidsintensieve sector die gebukt gaat onder de hoge loonkost. Die ligt nog altijd hoger dan in de buurlanden, ondanks enkele goed maatregelen die al werden genomen om de lasten te verlagen.”

Nog uit de cijfers blijkt dat 13% van de ondernemingen een negatieve solvabiliteit hebben en 1 op 3 een negatief bedrijfskapitaal. “Ondernemingen kunnen hier iets aan doen door de financiële zaken op te volgen en de boekhouding te gebruiken als werkdocument. Verder moeten ondernemers innoveren en inspelen op trends want stilstaan is achteruitgaan.” Verder pleit het NSZ voor een verlaging van de loonlasten maar ook de uitbreiding van de stopzettingsuitkering tot een volwaardige werkloosheidsuitkering en de vermindering van de administratieve lasten.