PHOTO-2018-12-15-18-29-27

Bouwbedrijf Frans Willems in slechte papieren

Algemene Bouwonderneming Frans Willems uit Weelde heeft aan de handelsrechtbank in Turnhout bescherming tegen schuldeisers gevraagd. Het bouwbedrijf mikt binnen de WCO-procedure op een overname, zo niet volgt het faillissement. De onderneming stelt 52 mensen te werk.

Het bedrijf werd in 1968 opgericht door Frans Willems. De voorbije 50 jaar groeide het uit tot 1 van de grotere bouwonderneming in de Kempen gespecialiseerd in woningbouw maar ook in grotere private en openbare projecten zoals scholen, bibliotheken, rust- en gemeentehuizen. Intussen stapten de zonen Rudy, Marc en Frank in het bedrijf.

“De jongste 5 jaren hadden we af te rekenen met toenemende exploitatieverliezen die tot vorig jaar door de familiale aandeelhouders – zijnde vader Frans en de zonen – werden bijgepast”, zegt Peter Kraewinkels namens het bedrijf. Hij werd in juli jl. aangetrokken als herstructureringsmanager.

Externe ceo
Midden 2016 gaf de familie Willems het operationele roer uit handen aan een externe ceo, die in de 2 daaropvolgende jaren niet in staat bleek het tij te keren. “Toen is het helemaal misgegaan, met verkeerde investeringen, miscommunicatie, ja zelfs wanbeleid”, aldus nog Peter Kraewinkels. Die voerde sinds zijn aantreden afgelopen zomer nog een sanering voor en bereidde voor de hele groep een herkapitalisatie voor.

“De omstandigheden zijn vandaag echter van die aard dat er aanzienlijke verliezen vastgesteld werden bij de afsluiting boekjaar 2017, dit na bijkomende, grondige audits en controles, en dat er geen vooruitzichten zijn op een positieve kasstroom de komende 24 maanden binnen Algemene Bouwonderneming Frans Willems.”

Om die reden besliste het management en de familiale bestuurders het bouwbedrijf af te stoten en de herkapitalisatie te beperken tot de gezonde bedrijven. De Groep Willems bestaat namelijk verder uit Metaalconstructies Couwenberg & Schellens (metalen buiten- en binnenschrijnwerk) en F.W. Bouw en Schrijnwerk (houten buiten- en binnenschrijnwerk). Deze 2 bedrijven blijven buiten de gerechtelijk reorganisatie.

De aandeelhouders benadrukken dat ze alles in het werk stellen om de overdracht van het bouwbedrijf maximaal te faciliteren. “We hebben de rechtbank een periode van 2 maanden gevraagd, niet langer. Een aantal kandidaat-overnemers heeft zich al gemeld, onder wie grote bouwbedrijven uit de Kempen. Iedereen kan tegenwoordig goede mensen gebruiken”, aldus nog Peter Kraewinkels. De lopende werven, een 9-tal, worden verder afgewerkt.