Brouwerij Leysen en Bakkerij Mens, beide in Herentals gevestigd, slaan de handen in elkaar voor het Baskwadderbrood. Dat wordt gebakken door Sus Mens met als basis het bier van Jorge Leysen.
“Ik blijf mijn uit de hand gelopen hobby voorlopig alleen doen in bijberoep”, vertelt Jorge Leysen. “Elk jaar groeit mijn productie met ongeveer 10.000 liter, nu zit ik aan 30.000 liter. Vorig jaar heb ik 50.000 euro geïnvesteerd in een bottellijn, dit jaar 10.000 euro in nieuwe opslagtanks. In principe kan ik nu tot 45.000 liter per jaar brouwen. Volgend jaar ga ik op zoek naar extra opslagruimte, dat wordt nu de grootste uitdaging.”
Niet zat van brood
Jorge brouwt zelf een blond, een tripel en een donker bier en een zomer- of winterbier. “Die kun je vinden in drankenhandels in de Kempen en in Limburg. Een derde van mijn productie zijn bieren op maat. Ik heb het voordeel dat ik kleine hoeveelheden kan brouwen, bijvoorbeeld voor proefbrouwsels, evenementen of organisaties.”
De Baskwadder tripel van Brouwerij Leysen vormt nu de basis van een nieuw streekproduct. “Het bier zelf wordt toegevoegd aan het beslag, de mout is ook een soort graan en ook de kruiden worden gebruikt. De kenners zullen zeker de koriander en de sinaasschil die in het bier zitten terugvinden in het brood. Extra voordeel: je wordt er niet zat van.”
Het brood word officieel voorgesteld tijdens de opendeurdag van brouwerij Leysen, komende zaterdag 8 december. Nadien is het te koop bij Bakkerij Mens in de Wasserijstraat in Herentals.