12 02 Begijnhof 65

Starter van de week: bankier opent bistro in begijnhof

Na 30 jaar in de banksector vond Lieve Holemans uit Merksplas het tijd voor ‘iets helemaal anders’. Na 3 maand renoveren opent ze vrijdag Begijnhof 65, een bistro en koffiehuisje in het centrum van Turnhout.

Lieve deed ervaring op voor haar eerste eigen bistro in Frankrijk, waar ze tot afgelopen zomer kookte voor de gasten van een bed and breakfast. “Sinds september heb ik elke dag gewerkt om van dit huisje mijn bistro te maken”, vertelt ze. “Alle renovaties zijn gebeurd in overleg met de erfgoeddiensten en rekening houdend met het historisch verleden. Ik heb het plafond drie keer moet schilderen voor ik het wit kreeg. Maar zo hadden de begijnen het zelf ook.”

Macarons
Begijnhof 65 is de ideale plaats voor bezoekers aan het Turnhoutse begijnhof, dat Unesco Werelderfgoed is, om even pauze te nemen. Lieve biedt lunch, drank en tussendoortjes aan. Vrijdagavond is er diner, zaterdagochtend ontbijt. “Mijn specialiteit zijn macarons, daarvoor heb ik onder meer workshops bij Roger Van Damme gevolgd. Qua lunch moet je denken aan broodjes, pasta of een wildstoofpot. We maken zoveel mogelijk vers.”

Voor de uitbating van Begijnhof 65 rekent Lieve op twee deeltijdse krachten. In samenwerking met een stoker en een koffiebrander brengt ze de kruidenlikeur Begijntje, een nieuw streekproduct, en haar eigen koffiemelange Devotie op de markt. Die zijn binnenkort ook te koop bij de Turnhoutse toeristische dienst.