Inlevering PET-flessen

Statiegeldactie van Ecover: 7.000 PET-flessen in 3 dagen

Tijdens zijn 3-daagse pop-up in hartje Antwerpen, de Statiegeld Store, heeft Ecover meer dan 7.000 PET-flessen ingezameld. Het bedrijf uit Malle introduceerde hiermee als eerste in België een statiegeldsysteem om de kracht ervan te onderzoeken en het debat rondom de invoering een duw in de rug te geven.

Tijdens 3 dagen werden de bijna 3000 bezoekers ondergedompeld in de wereld van plastic, met onder andere de expo Trash to Treasure, workshops en een Let’s talk plastic- debat. Bij het inleveren van een plastic PET-fles kregen ze een euro die ze voor zichzelf konden houden of konden doneren aan de Statiegeldalliantie. In totaal werd 1.355 euro gedoneerd, een bedrag dat door Ecover verdubbeld zal worden.

Verwachtingen overtroffen
“Natuurlijk hadden we gehoopt op een grote opkomst en aandacht voor dit project, maar dit overtreft al onze verwachtingen”, zegt innovatiemanager Tom Domen. “Met deze tijdelijke store wilden we een sterk statement maken naar de consument, producent en de overheid en dat is zeker gelukt. De store is zelfs ter sprake gekomen tijdens een commissievergadering van het Vlaams Parlement, met Ecover als voorbeeld van een verpakkkingsverantwoordelijke die zelf initiatief neemt om een statiegeldsysteem te toetsen. Het debat rondom de invoering van een statiegeldsysteem leeft.”

Van de ingeleverde PET-flessen in de Statiegeld Store gaat designer Dirk van der Kooij een ‘discussietafel’ maken. Dankzij een zelf uitgevonden maakproces met een grote 3D-printer en dito pers bewerkt hij materialen tot interieurobjecten. De tafel wordt nadien ingezet om verder over het onderwerp door te praten.

Ecover zelf wil vanaf 2020 enkel nog verpakkingen gebruiken die voor 100% uit gerecycleerd plastic zijn gemaakt.