zuurkoolpotten-©-Addisu-Fek(1)

Geelse prof aan basis nieuwe business in Ethiopië

De Ethiopische overheid heeft omgerekend 125.000 euro toegekend aan een project dat zijn basis heeft in Geel. Voedingswetenschappers van KU Leuven Campus Geel zijn erin geslaagd de productie van kocho te verbeteren, het dagelijks brood voor miljoenen inwoners van Zuid-Ethiopië. Met de lokale toelage wordt een productiesite voor aardewerken potten opgestart en een machine ontwikkeld.

Naar schatting 15 miljoen mensen in het Zuidwesten van Ethiopië eten dagelijks kocho, een soort pannenkoek gemaakt van de ensetplant. Door het verpulveren van de stam ontstaat een vezelrijke pulp die na fermentatie wordt gebakken.

“De fermentatie duurt 3 tot 4 maanden en daar loopt het geregeld mis”, zegt professor Leen Van Campenhout, coördinator van de onderzoeksgroep Lab4Food (KU Leuven Campus Geel). “Bij felle regen lopen de potten onder of vormt zich schimmel op de pulp. Daarnaast is de productie van kocho zwaar labeur: de vrouwen schrapen de stammen manueel en met bamboestokken slaan ze het plantenmateriaal tot pulp.”

Zuurkool
“De productie van kocho heeft veel weg van de manier waarop zuurkool gefermenteerd wordt. Daarom verscheepten we 20 zuurkoolpotten om ter plaatse mee te experimenteren, en met succes. Het gebruik van de luchtdichte potten heeft verschillende voordelen: de productie is betrouwbaarder, de kwaliteit is constanter en er zijn minder onveilige micro-organismen.” Doctoraatsstudent Addisu Fekadu werkt al 3 jaar op het project, afwisselend vanuit Geel en zijn thuisland.

Met succes werden ook smaaktesten bij de bevolking gedaan. “Dat is ook economisch van belang want de smaak bepaalt de prijs op de lokale markt”, aldus nog professor Van Campenhout.

Om het proces op te schalen reikt het Ethiopian Biotechnology Institute een toelage van zo’n 125.000 euro uit. Daarmee kan ter plaatse werk worden gemaakt van de productie van aardewerken potten en een machine ontwikkeld voor het verpulveren van de ensetstam. Op die manier moet de productie van kocho economisch rendabel worden gemaakt.

Addisu Fekadu en Leen Van Campenhout stellen hun bevindingen voor tijdens de Dag van de Wetenschap op zondag 25 november op KU Leuven Campus Geel, evenals andere onderzoeksprojecten zoals rond de veilige consumptie van insecten.