Tom Domen, long-term innovation manager at Ecover, stands on a bale

Ecover introduceert statiegeld op petflessen

Ecover uit Malle, producent van biologische schoonmaakproducten, opent van 15 tot 17 november een Statiegeld Store in Antwerpen. Iedereen kan er dan lege petflessen inleveren en ontvangt daar een vergoeding voor. Het bedrijf wil met de tijdelijke store zoveel mogelijk mensen sensibiliseren en vermijden dat plastic wordt weggeworpen door er nog een waarde aan te geven na gebruik.

Plastic flesjes en blikjes zijn momenteel verantwoordelijk voor 40% van het volume van zwerfafval. Een statiegeldsysteem als oplossing is er (voorlopig) nog niet, want de regering blijft de beslissing uitstellen. “Landen met een dergelijk systeem bewijzen echter dat het werkt en een belangrijk deel van de oplossing kan zijn”, zegt Ecover.

Intussen hebben al meer dan 800 organisaties, overheden en bedrijven zich aangesloten bij de zogenaamde Statiegeldalliantie. Ecover is het eerste bedrijf dat producten in petflessen verkoopt, dat zich aansluit.

Van 15 t.e.m. 17 november betaalt Ecover in zijn Statiegeld Store aan de Groendalstraat 14 in Antwerpen 1 euro per ingeleverde petfles. Je kan het geld houden of doneren aan de Statiegeldalliantie. En er is meer: tijdens 3 dagen staat plastic centraal, onder andere in de expo Trash to Treasure, tal van workshops en een Let’s talk plastic-debat.

Waarde geven
“Als je wilt dat plastic niet als afval wordt beschouwd, moet je er waarde aan geven, zoals met statiegeld”, zegt Tom Domen, innovatiemanager bij Ecover. “Met deze tijdelijke store willen we een sterk statement maken naar de consument, producent en de overheid. We roepen iedereen op hun petflessen te komen inleveren om zo te bewijzen dat statiegeld inderdaad werkt, zoals andere landen al ruimschoots hebben bewezen.”

Het bedrijf wil zijn verpakkingen tegen 2020 uit 100% gerecycleerde plastic maken en test verpakkingen van biologische oorsprong.

“Natuurlijk is statiegeld slechts een deel van de oplossing, want met recyclage alleen komen we er niet”, aldus nog Tom Domen. “We moeten ervoor zorgen dat we plastic alleen inzetten als het echt niet anders kan en blijven zoeken naar alternatieven. Alleen zo kunnen we het gigantische probleem van wegwerpplastic echt aanpakken.”