solarpro

SolarPro (Turnhout) haalt energie uit vijver

Niet alleen zonnepanelen, ook een vijver kan een bron van duurzame energie zijn. SolarPro uit Turnhout, installateur van zonnepanelen en warmtepompen, rondde recent een opvallend project af.

“In deze vijver ontspringt een bron, waarvan de rivier al enkele decennia geleden drooggelegd is”, legt Wouter De Meyer van SolarPro uit. “De continue aanvoer van nieuw water betekent continue aanvoer van nieuwe energie. We hebben een warmtewisselaar in de vijver geplaatst, lagetemperatuurradiatoren geïnstalleerd en de mazoutketel vervangen door een modulerende warmtepomp. De meest efficiënte manier van verwarmen.”

Water in beweging
Dezelfde techniek kan in theorie ook toegepast worden op gewone vijvers. Belangrijk is dan wel het debiet, de hoeveelheid water die in beweging is. Halen warmtepompen hun energie doorgaans uit de grond, dan gebeurt dat hier rechtstreeks uit het water.

SolarPro is naar eigen zeggen “een van de belangrijkste spelers op de Belgische markt voor het leveren, installeren en onderhouden van energiebesparende systemen”, met name zonnepanelen, pelletketels, zonneboilers en warmtepompen. Dochterfirma ClimaPro verdeelt warmtepompen. Het bedrijf van zaakvoerder Joris Van Mechgelen bestaat intussen 12 jaar en telt 14 werknemers. Begin deze maand mochten ze nog ongeveer 600 bezoekers verwelkomen in hun gebouwen op de industriezone Koeybleuken tijdens Openbedrijvendag.