Chocolaterie Verleye uit Turnhout bestaat 25 jaar. Voor het eerst wordt het bedrijf, als enige uit de Kempen, vermeld in de gids Gault & Millau voor chocolatiers.
Voor de derde editie van de Gault & Millau voor chocolatiers werden voor heel België 73 bedrijven weerhouden. Het enige uit de Kempen is Chocolaterie Verleye, gevestigd op het Turnhoutse industrieterrein tegenover lijmproducent Soudal. De eer viel hen te beurt voor hun winkel in Brugge, die ze al 9 jaar hebben.
Brugge als mekka
“We werken met een bijzonder product, dat ook heel interessant is voor toeristen”, vertelt zaakvoerder Jan Verleye. “We leveren bijvoorbeeld ook in Japan. In België is Brugge het mekka van de chocolade.” Voor BbyB werkt Verleye samen met de West-Vlaamse topchef Bart Desmidt, die verrassende smaakcombinaties serveert.
Verleye is naar eigen zeggen erg blij met de totaal onverwachte vermelding. “De jury heeft de winkel anoniem bezocht. We wisten zelfs niet dat we tot de kanshebbers behoorden tot de bekendmaking. Dit is de bekroning van een kwart eeuw hard werken.”
Verleye begon in 1993 met de productie van chocolade. Er werken 22 mensen in de fabriek en 4 op het kantoor. “Het is enkel met een team dat je zulke successen kunt boeken”, besluit de trotse zaakvoerder.