kamp c

Directeur Kamp C geeft bouwsector schop onder de kont

Peter-Paul van den Berg, directeur van het provinciale Kamp C in Westerlo, roept via zijn nieuwe boek de bouwsector op om werk te maken van duurzaamheid. “De bouwsector is in Vlaanderen overwegend conservatief en hinkt achterop in de transitie naar duurzaamheid.” Aan de hand van 7 pijlers geeft hij bouwbedrijven inzichten om zich om te vormen van een vervuiler en verspiller naar een koploper in duurzaamheid en innovatie.

In Transitie heet het tweeluik. In het eerste deel Onderweg naar een duurzame samenleving neemt hij de lezer mee op een ontdekkingsreis. Het tweede deel focust op Duurzaamheid en innovatie in de bouw, waarmee hij zich specifiek op de bouwsector richt.

Meer dan recycleren
Peter-Paul van den Berg: “Circulair bouwen wordt in Vlaanderen nog te vaak herleid tot efficiënt recycleren. Je kunt een gebouw natuurlijk zo bouwen dat je het makkelijk weer uit elkaar kunt halen. Maar dat is maar een klein onderdeeltje van de circulaire economie. Circulair bouwen draait in de eerste plaats om flexibiliteit: als een gebouw na verloop van tijd een nieuwe bestemming krijgt, moet je het makkelijk kunnen aanpassen in plaats van het vlot te kunnen demonteren. Bij circulair bouwen komen verschillende aspecten kijken: financiering, businessmodellen, inbedding in de omgeving,… Kamp C kan bouwbedrijven begeleiden in de keuzes die ze maken.”

Het provinciaal centrum voor duurzaam bouwen voegt straks de daad bij het woord door op de site in Westerlo als eerste een volledig circulair bedrijfsgebouw op te trekken. Het boek In Transitie is onder meer verkrijgbaar bij Kamp C zelf.