AGC-ok

AGC Mol breekt oude oven af en bouwt nieuwe

In april volgend jaar start glasfabrikant AGC Mol met de afbraak van de huidige oven en wordt die vervangen door een nieuwe. In die periode ligt de productie 7 maanden stil. Sitemanager Ronny Van Broekhoven maakt het nieuws bekend in het oktobernummer van Ondernemers, het magazine van Voka Mechelen-Kempen.

Onder impuls van Van Broekhoven koos AGC, vroeger Glaverbel, resoluut voor nichemarkten. Tegenwoordig wordt in de Float-afdeling dun hoogwaardig glas geproduceerd voor onder meer de automobielsector. De lijn produceert 420 ton glas per dag. In de Coater-afdeling worden flinterdunne metaallaagjes op dat glas bevestigd om glas te krijgen voor warmtewerende voorruiten. Bij Vertec wordt het extra dunne glas van de floatlijn gesneden en geëtst, terwijl AGC Kempenglas de belangrijkste leverancier aan de bouwsector in de Benelux is van dubbel- en trippelbeglazing.

Mol gered
“Door te opteren voor nichemarkten hebben we AGC Mol gered”, zegt Ronny Van Broekhoven, die in september 2008 directeur werd op een moment dat de economische crisis ook hard toesloeg in de glassector. “Er was veel intern lobbywerk nodig, heel veel overleg maar nu is onze site de proeftuin binnen de groep geworden voor hoogtechnologische toepassingen.” De Molse vestiging maakt deel uit van de mondiale AGC-groep met hoofdzetel in Tokio, wereldmarktleider voor de productie van vlakglas.

In Mol werken 520 mensen, samen met een aantal contractors. “Hadden we niet mogen investeren in de oven, dan zouden we over 2 jaar moeten sluiten”, aldus nog Ronny Van Broekhoven in Ondernemers. “Ik ben ontzettend trots dat we in april 2019 starten met de afbraak van de huidige en de opbouw van de nieuwe oven. Dit betekent dat we 7 maanden stil liggen. We zijn nu volop bezig om een stock op te bouwen om deze periode te overbruggen en hebben hiervoor extra stockageruimte ingehuurd. De andere activiteiten op onze site lopen door. De mensen die tijdelijk zonder werk zitten, worden betrokken bij de afbraak en de opbouw van de oven en de opstart van de nieuwe machines.” De sitemanager verwacht midden november 2019 weer op volle capaciteit te kunnen draaien.